Romp Titanic deels geborgen

Een reusachtig deel van de romp van de Titanic is donderdag boven water gekomen. Bergers van het Amerikaanse bedrijf RMS Titanic Inc....

Reuter, AFP

ST. JOHN'S (Newfoundland)

Die symboliek legt althans de Amerikaanse zakenman erin die de expeditie financiert: ex-BMW-dealer George Tulloch. Hij verwierf de rechten op het wrak van de oceaanstomer; juridische actie tegen zijn voornemen liep dan ook stuk bij de rechter. De kritiek is echter niet verstomd. Robert Ballard, de man die in 1985 het wrak van de Titanic ontdekte, heeft de operatie met grafschennis vergeleken.

De kritiek wordt gevoed door het commerciële circus dat Tulloch om de takeloperatie heeft georganiseerd. Zo zijn er twee Amerikaanse cruiseschepen bij de plaats van handeling gearriveerd, waaronder de 'Royal Majesty', vanwaar passagiers voor duizenden dollars de diepzee-operatie gadeslaan. Aan boord zijn overlevenden van de ramp en bekende personen, zoals Edwin 'Buzz' Aldrin, de tweede man die op de maan landde. Discovery Channel kreeg voor vijf miljoen gulden de rechten op uitzending.

Tulloch gebruikt een ideëel argument om de kritiek te pareren. Experts hebben vastgesteld dat ijzerminnende bacteriën het wrak uiterlijk binnen een eeuw zullen hebben verwoest. Nu blijft tenminste een deel bewaard. Daar is geld voor nodig, aldus de zakenman.

Het stuk dat is omhooggetakeld, is drie bij negen meter groot en weegt tien ton. Het is opgetrokken door tien zakken, elk gevuld met bijna 23 duizend liter dieselolie, dat lichter is dan water. Er zijn geen ballonnen met lichte gassen gebruikt, omdat die zouden bezwijken onder de waterdruk.

De Titanic ligt vier kilometer diep op 640 kilometer van Newfoundland. Het schip, dat als onzinkbaar gold, zonk op 14 april 1912 nadat het een ijsberg had geramd. Bijna driekwart van de 2200 opvarenden kwam om.

Meer over