Update

Romney-Santorum 6-3, Ohio nipt voor Romney

Het was Super Tuesday in de Verenigde Staten. In tien staten gingen de Republikeinen naar de stembus om een stem uit te brengen op hun favoriete kandidaat. Mitt Romney won de meeste staten, maar overtuigde niet.

Rick Santorum balt zijn vuist tijdens een bijeenkomst dinsdagavond in Ohio. Beeld afp
Rick Santorum balt zijn vuist tijdens een bijeenkomst dinsdagavond in Ohio.Beeld afp

Super Tuesday zit er op. Alaska was de laatste staat waar een winnaar bekend werd. Mitt Romney won in de staat.

Al met al won Romney in zes staten, waaronder het fel begeerde Ohio. Maar het verschil dat Santorum wist te maken met Rick Santorum was maar miniem. Romney weet nog steeds niet onvoorwaardelijk de harten van de Republikeinen te veroveren. De voorverkiezingen zouden nog wel eens erg lang kunnen gaan duren.

Mitt Romney won: Ohio, Massachusetts, Alaska Virginia, Idaho en Vermont.
Rick Santorum won: Tennessee, Oklahoma en North Dakota.
Newt Gingrich won: Georgia.
Ron Paul won nergens.

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat één van de kandidaten zal opgeven. De komende weken wordt er vooral gestemd in het zuiden van de VS. Hier doet Mitt Romney het meestal niet goed.

VK.nl hield de hele nacht een liveblog bij. Lees hier van minuut tot minuut terug wat er gebeurde.


7.31 uur:
De campagne van Santorum heeft alvast aangekondigd een miljoen dollar van het krappe budget te spenderen aan de komende voorverkiezingen in onder andere Kansas.

07.19 uur:
Lees hier ons aparte artikel over de opkomst van Rick Santorum.

07.12 uur:
Wie herinnert zich Joe the Plumber nog? Deze Joe gaat nu namens de Republikeinen een gooi doen naar een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Hij won vandaag de voorverkiezingen van zijn district in Ohio.

07.04 uur:
Lees hier ons aparte artikel over de nipte winst van Mitt Romney in Ohio.

06.54 uur:
De eerste stemmen in Alaska zijn binnen. Mitt Romney neemt een kleine voorsprong. De staat is enorm uitgestrekt, dus duurt het lang voordat alle uitslagen binnen zijn.

06.47 uur:
Het wachten is nu nog op de uitslagen van Alaska.

06.38 uur:
Dat Mitt Romney heeft gewonnen in Ohio is een opsteker voor zijn campagne. Het verschil met Rick Santorum (die veel minder geld uitgaf aan spotjes) is echter miniem. Romney weet maar niet absoluut te overtuigen. Toch heeft hij tot nu toe een stuk meer gedelegeerden gewonnen dan zijn concurrenten.

06.33 uur: CNN voorspelt nu dat Mitt Romney heeft gewonnen in Ohio.


Mitt Romney en zijn vrouw Ann, Beeld epa
Mitt Romney en zijn vrouw Ann,Beeld epa
Rick Santorum had een goede avond. Beeld afp
Rick Santorum had een goede avond.Beeld afp

06.24 uur: Inmiddels staat Mitt Romney met ruim 10.000 stemmen flink voor in Ohio. Er komen vrijwel alleen nog stemmen binnen vanuit de grote steden. Daar door Romney het goed. Santorum won praktisch overal op het platteland.

06.18 uur:
De tussenstand in Ohio, nu ruim 92 procent van de stemmen zijn gestemd.

Mitt Romney: 440.015
Rick Santorum: 433.146

06.13 uur: Ook vandaag wezen de exit polls uit dat Romney het niet goed deed bij zeer religieuze en conservatieve Republikeinen. Al sinds het begin van zijn campagne heeft Romney moeite om deze kiezers voor zich te winnen.

06.07 uur:
Mitt Romney staat nu zo'n 0,6 procent voor in Ohio. Als het uiteindelijke verschil minder dan 0,25 procent is, verplicht de wet in Ohio tot een hertelling.

06.04 uur:
Deze maand wordt er in nog 12 staten gestemd. Vanaf 1 april zijn ook de grote staten aan de beurt. Vanaf dan is het winner takes all. Degene die de meeste stemmen in een staat krijgt, wint dan alle gedelegeerden.

06.01 uur:
En ook de laatste staat is klaar met stemmen. Het tellen kan beginnen in Alaska. Deze staat was een caucusstaat. Sarah Palin verklaarde dat ze op de 'cheerful one' heeft gestemd: Newt Gingrich.

05.59 uur:
Bekijk hier onze Super Tuesday-fotospecial.

05.55 uur:
Mitt Romney begint langzaam iets uit te lopen in Ohio. Hij heeft nu een voorsprong van zo'n 7.500 stemmen op Santorum.

05.52 uur:
Voorlopig lijkt het er overigens niet op dat één van de kandidaten snel zal opgeven.

05.46 uur:
Het kan de komende maanden nog lastiger worden voor Mitt Romney als een aantal van zijn tegenstanders opgeven. Dan verdeelt de 'anti-Mittstem' zich niet meer over meerdere kandidaten.

05.38 uur:
Het begint er langzaam op te lijken dat Romney gaat winnen in Ohio. Het team van Santorum heeft in ieder geval aangekondigd dat hij geen tweede speech zal houden vandaag.

05.31 uur:
Romney staat nu zo'n zesduizend stemmen voor op Santorum in Ohio.

05.28 uur:
Mitt Romney heeft met Idaho erbij vandaag tot nu toe vier staten gewonnen, Rick Santorum drie, Newt Gingrich één.

05.25 uur:
De komende weken zullen moeilijk worden voor Mitt Romney. Dan stemmen vooral staten in het zuiden. Daar doet hij het niet goed.

05.23 uur:
Toch zullen veel Republikeinen opzien tegen de verkiezingen in november. Ook al wordt Mitt Romney de kandidaat: hoe moet hij winnen van de ijzersterke campaigner Obama, als hij nu niet eens Rick Santorum overtuigend weet te verslaan?

05.18 uur:
Democraten zijn volop aan het spinnen. Zij noemen deze dag een 'ramp voor Mitt Romney'.05.15 uur:
Romney staat nu met zo'n 5.000 stemmen voor in Ohio.

05.11 uur:
De eerste networks stellen nu dat Mitt Romney de winnaar is in Idaho.

05.10 uur:
Mitt Romney heeft tot nu toe aan het langste eind in Massachusetts, Vermont en Virginia getrokken. Ook Rick Santorum eiste zijn deel op, met zeges in Tennessee, Oklahoma en North Dakota. Newt Gingrich won in zijn thuisstaat Georgia, Ron Paul tot nu toe nergens.

05.09 uur:
Het wachten is nog op de resultaten in Idaho en Ohio. In Alaska sluiten de stembussen pas over een uur.

05.04 uur:
Het zou goed kunnen dat het vandaag niet duidelijk wordt wie Ohio heeft gewonnen. Nu staat Mitt Romney licht voor op Santorum.

05.00 uur:
Hier is een mooie samenvatting van de speeches die de kandidaten afgelopen nacht gaven.

4.53 uur:
Volgens een peiling van FOX News denkt 33 procent van de Republikeinen dat Rick Santorum heb het beste begrijpt, 22 procent zegt dit over Mitt Romney.

4.49 uur:
CNN spreekt nu met een district in Ohio dat haar nummers nog officieel moet inleveren. Daar staat Mitt Romney dik voor en dat zou betekenen dat hij een goede kans maakt om Ohio te winnen.

4.43 uur:
Ohio wordt steeds spannender. Zowel Romney als Santorum staat op 37 procent van de stemmen. Santorum staat nog zo'n 2500 stemmen voor.

4.40 uur:
Het verlies van de staat Tennessee is pijnlijk voor Romney. Hier wonen ook veel gematigde Republikeinen.

4.38 uur:
Romney loopt een beetje in. Hij staat nu nog maar 7.000 stemmen achterstand in Ohio op Rick Santorum.

4.36 uur:
Even een kleine vergelijking. Mitt Romney heeft ruim vijf keer zoveel uitgegeven in Ohio als Santorum.

4.32 uur:
Ook in Ohio hebben Democraten massaal op Rick Santorum gestemd. Dat mag in deze staat. Hiermee hopen ze de voorverkiezingen langer te laten duren.

4.31 uur:
Tot nu toe zijn de commentatoren het erover eens dat dit in een betere avond voor Santorum dan voor Romney is. 'Als Romney met al zijn geld en organisatie nog niet eens van Santorum kan winnen, hoe moet dat dan straks tegen Obama?'

4.29 uur: Santorum staat nog altijd zo'n 15.000 stemmen voor in Ohio.

4.28 uur:
Rick Santorum wint in elk ruraal gebied in Ohio. Hier is het wantrouwen tegen de gevestigde orde en daarmee ook tegen Mitt Romney het grootst.

4.26 uur:
En dan hebben we Sarah Palin weer eens. 'Het is nooit te laat', zei ze op de vraag op zij zich niet alsnog kandidaat moet stellen. Wellicht in 2016?

4.24 uur:
Deze campagne is negatiever dan ooit gezien bij voorverkiezingen. In Ohio was 96 procent van de reclamespotjes negatief. Veelal betaald door de super Pacs.

4.23 uur
: Er is nog nog een Republikein president geworden, zonder bij de algemene verkiezingen in Ohio te winnen. Daarom wordt er zo nadrukkelijk naar deze sing state gekeken.

4.12 uur:
Een eerste analyse van onze correspondent Arie Elshout in de Verenigde Staten. 'Een niet zo triomfantelijke speech van Romney. Het is hem wel duidelijk geworden dat het niet makkelijk gaat lukken de nominatie te winnen.. Vooral Tennessee in het zuiden is belangrijk. Daar won Santorum. Het blijft onzeker hoe Romney het zal doen in het zuiden. De speech van Santorum was veel optimistischer. Het kan zomaar zijn dat dit nog heel lang duurt. Misschien wel nog tot de conventie. Het is pas maart, dus je kunt niet te veel koffiedik kijken.'

4.07 uur:
CNN verwacht nu dat Rick Santorum wint in North Dakota. Zowel Romney als Santorum hebben vannacht drie staten gewonnen.

4.02 uur:
De stembussen in North Dakota en Idaho zijn nu ook dicht. In North Dakota staat Santorum nu licht voor. Maar het is all eyes on Ohio, waar Rick Santorum nu twee procentpunt voor staat.

4.01 uur:
'Op zes november staan we er samen. Dan hebben we niet alleen het presidentschap gewonnen, maar ook ons land teruggewonnen. Ik vraag je om je aan te sluiten en te vechten voor het land waar we van houden', zo sluit Romney zijn speech af.

3.54 uur:
Romney doet in zijn speech maar één ding: Barack Obama aanvallen. Hij praat over gasprijzen en de werkloosheidcijfers. 'Echte verandering komt er nu aan. We hebben een president nodig die in mensen gelooft.'

3. 45 uur
Mitt Romney, geïntroduceerd door zijn echtgenote Ann, beklimt het spreekgestoelte in Boston, Massachusetts. Als hij, na Tennessee en Oklahoma, vandaag ook de winst in Ohio aan Santorum moet laten, kan hij onmogelijk tevreden zijn over de uitslagen van vandaag.

3.42 uur CNN komt met een tussenstand van het aantal kiesmannen dat de kandidaten tot dusverre achter zich hebben verzameld: Romney 288, Santorum 106, Gingrich 73, Paul 52. In augustus brengen 2.286 gedelegeerden hun stem uit op de Republikeinse partijconventie, waar definitief wordt uitgemaakt wie de partij vertegenwoordigt in de race naar het Witte Huis. Om te winnen, heeft een kandidaat dus de helft plus één nodig: 1.144 kiesmannen.

3.39 uur
Terwijl zijn voorsprong op Mitt Romney in Ohio na het tellen van bijna 34 procent van de stemmen nog steeds 3 procentpunt bedraagt, houdt Rick Santorum zijn aanhang voor 'dat we hebben gewonnen in het westen, het midden-westen en het zuiden, en we zijn klaar om te winnen in het hele land'.

3.32 uur Santorum geeft in zijn speech de Amerikaanse president Obama eerst maar eens onder uit de zak. 'Obamacare', het plan dat voorziet in een ziektekostenverzekering voor iedereen, wordt door hem afgeserveerd als 'het begin van het einde van de vrijheid in Amerika'. Zodra de overheid de controle heeft over je leven, hebben ze je te pakken, zegt hij. Santorum roept dat de Verenigde Staten een geweldige natie vormen omdat 'we niet geloven dat onze rechten ons worden verleend door de overheid, maar door onze Schepper'.

3.24 uur
Rick Santorum spreekt zijn aanhang toe. Saillant genoeg gebeurt dat niet in de staten Tennessee of Oklahoma, waar hij vandaag won, maar in Ohio, waar het tellen van de stemmen nog in volle gang is. Straks moet blijken of Santorum goed gegokt heeft met de locatie van zijn feestelijke bijeenkomst.

3.20 uur
Met 18 procent van de stemmen geteld is de voorsprong voor Romney in Ohio veranderd in een voorsprong voor Santorum: 39 om 36 procent. Het zal nog wel even een kwestie blijven van stuivertje wisselen.

3.00 uur
Even een tussenstandje dan maar? Newt Gingrich wint in Georgia, Mitt Romney in Massachusetts, Virginia en Vermont, Rick Santorum in Tennessee en Oklahoma. Met grote spanning wordt het tellen van de stemmen in Ohio gevolgd, met 66 kiesmannen de op een na grootste buit van vannacht (Georgia heeft er 76). Daarna krijgen we nog de uitslagen van Idaho, North Dakota en Alaska.

2.52 uur
Gingrich omschrijft zichzelf in zijn toespraak als de schildpad onder de Republikeinse kandidaten. Terwijl zijn concurrenten als konijntjes vooruit dartelen en de eindstreep nog weleens uit het oog verliezen, buffelt hij onvermoeibaar door naar de plaats van bestemming. Dat is althans het beeld dat hij van zichzelf probeert te schetsen. Hij zegt ook dat hij elke geloofwaardigheid zou zijn verloren als hij in zijn thuisstaat Georgia niet eens had kunnen winnen. O, en nog een steek onder water naar de concurrentie: 'Het is één ding om bergen geld te hebben. Maar met dat geld liegen, dat is iets heel anders.' Die kan Romney in zijn zak steken.

2.48 uur
Tussenstand Ohio na het tellen van 14 procent van de stemmen: Romney 39 procent, Santorum 37 procent. Het lijkt toch uit te draaien op een nek-aan-nekrace, na het aanvankelijk gunstige perspectief voor Romney. Voor wie er nog belang in stelt: Gingrich staat in Ohio op 15 procent en Ron Paul op 8 procent.

2.40 uur
De zege in Tennessee gaat naar Rick Santorum. Dat betekent dat de strijd in Ohio daarmee veruit het interessantst is geworden. Intussen spreekt Newt Gingrich zijn aanhang toe in Georgia.

2.23 uur Mitt Romney lijkt in Ohio iets uit te lopen op Rick Santorum. Het verschil tussen beiden bedraagt nu ruim 6 procentpunten: 42 voor Romney, 36 voor Santorum. Maar er is pas 7 procent van de stemmen geteld.

2.17 uur Als we de voorspelde zeges in Georgia (voor Gingrich) en Massachusetts (voor Romney) even buiten beschouwing laten en erop rekenen dat Santorum inderdaad wint in Tennessee en Oklahoma, wordt het tijd om vast te stellen dat Super Tuesday het beeld bevestigt dat de voorverkiezingen tot nu toe hebben gewekt: vooral voor Romney en Santorum wordt het de komende maanden een zaak van kiesmannen sprokkelen, beetje bij beetje. Het zal nog lang duren voordat de Republikeinen een kandidaat kunnen aanwijzen, iets wat de Democraten met plezier zullen gadeslaan. Terwijl de Republikeinse kandidaten elkaar in de media afbranden en van de weeromstuit geneigd zullen zijn steeds extremer standpunten in te nemen, kan Obama achteroverleunen tot zich een moegestreden tegenstander aandient.

2.11 uur De verschillen in Oklahoma lijken aanzienlijk: Santorum 38 procent, Romney 25 procent. De uitslagen uit Ohio die blijven binnenstromen, bevestigen vooralsnog het premature beeld van een bescheiden voorsprong voor Romney: 40,3 procent, tegenover 37,2 procent voor Santorum. Het kan nog alle kanten op.

2.07 uur CNN over Tennessee: Santorum krijgt 35 procent, Romney 28 procent, Gingrich 23 procent en Paul 11 procent. Het zijn nog maar exitpolls, maar het begint er alle schijn van te krijgen dat Santorum zijn kansen in Tennessee en Oklahoma juist heeft ingeschat.

2.03 uur Romney lijkt de overwinning in Massachusetts inderdaad behoorlijk makkelijk in de wacht te hebben gesleept, blijkens de eerste polls. CNN geeft hem 70 procent van de stemmen, met heel, heel ver daarachter Santorum (12 procent). FoxNews durft Santorum als winnaar aan te wijzen in Oklahoma.

2.00 uur
Massachusetts zou een prooi voor Mitt Romney moeten zijn, die daar gouverneur is geweest. Rick Santorum geeft zichzelf een goede kans in zowel Oklahoma als Tennessee. Even wachten nog op de eerste exitpolls.

1.47 uur
Over een klein kwartier sluiten de stembussen in North Dakota, Massachusetts, Oklahoma en Tennessee.

1.40 uur De exitpolls van CNN verschaffen doorgaans een aardige indicatie van de einduitslag, maar zitten er vaker naast naarmate de verschillen kleiner worden. Het is, kortom, goed mogelijk dat Santorum in Ohio de overwinning naar zich toetrekt. Over ongeveer een uur weten we hopelijk meer.

1.36 uur Vermont gaat naar Romney, melden FoxNews, CNN en NBC.

1.32 uur
We kunnen ons voorbereiden op een spannende race in Ohio, want volgens de zojuist bekendgemaakte exitpoll van CNN gaat Romney met 40 procent aan de leiding, maar heeft hij slechts 4 procentpunt voorsprong op Santorum. Gingrich (12 procent) en Paul (11 procent) spelen een bijrol, zoals verwacht.

1.30 uur De stembussen in Ohio sluiten nu. Het is een belangrijke staat vannacht, niet alleen vanwege de 66 kiesmannen die er op het spel staan, maar vooral ook vanwege de bijklank die Ohio onder Republikeinse kandidaten heeft: iedere Republikeinse president won hier tot nu toe de voorverkiezingen.

1.18 uur NBC maakt nu ook bekend dat Romney de voorverkiezingen in de staat Virginia heeft gewonnen. Het mag niet zo'n vette kluif zijn als Georgia, er zijn toch 46 kiesmannen mee gemoeid. Romney ligt op koers.

1.13 uur
In de derde staat waar de stembureaus om 1 uur (Nederlandse tijd) sloten, Virginia, lijkt het verschil tussen Romney en Ron Paul - de anderen doen hier niet mee - toch ook aanzienlijk: volgens de prognoses gaat Romney hier met 63 procent van de stemmen strijken.

1.12 uur Gingrich dankt de aanhang in zijn thuisstaat via Twitter. 'Georgia, bedankt! Het schenkt voldoening om mijn thuisstaat zo beslissend te winnen.'

1. 08 uur CNN komt met de cijfers van zijn exitpolls in Georgia: Gingrich 45 procent, Romney 26 procent, Santorum 20 procent, Paul 8 procent. De cijfers voor Vermont lijken ook een behoorlijk verschil uit te drukken. Hier is het Romney die aan de leiding gaat (38 procent), met Ron Paul op de tweede plek (27 procent), gevolgd door Santorum (23 procent) en Gingrich (8 procent).

1.04 uur Ook persbureau AP en FoxNews roepen Gingrich alvast uit tot winnaar in Georgia. Het lijkt er dus te zijn uitgelopen op de duidelijke zege die was voorspeld.

1.01 uur De omroep NBC geeft zijn prognose af. Gingrich lijkt inderdaad te hebben gewonnen in Georgia. Mitt Romney gaat aan de leiding in Vermont (goed voor 17 kiesmannen) en Virginia (46), maar het is nog te vroeg om te kunnen spreken van een zege.

0. 55 uur
Alle ogen zijn gericht op Georgia, waar 76 gedelegeerden zijn te winnen die op de Republikeinse partijconventie in augustus hun stem uitbrengen op de kandidaat die vandaag aan het langste eind trekt. Newt Gingrich, verrassend snel weer weggezakt na zijn onverwachte zege op 21 januari in South Carolina, zou hier moeten winnen: hij komt uit Georgia en vertegenwoordigde de staat twee decennia lang in het Huis van Afgevaardigden. Als Gingrich het hier niet redt, kan hij het in het vervolg van de race wel schudden, is de verwachting.

0.46 uur
Vlak na sluiten van de stembussen in de staten aan de oostkust, over ruim een kwartier, zullen procent voor procent de uitslagen binnenlopen. Eerder tijdens deze voorverkiezingen is gebleken dat een duidelijke trend zich soms pas aftekent als een kwart van de stemmen binnen is - of nog later. Net als bij verkiezingen in Nederland melden zich als eerste doorgaans niet de kiesdistricten die bij de einduitslag het meeste gewicht in de schaal leggen.

0.12 uur
De Amerikaanse zender ABC heeft een eerste exitpoll uitgevoerd in Ohio, de belangrijkste staat die vandaag op het programma staat. Belangrijkste conclusies: Romney wordt het meest genoemd als de man die het van Obama zou kunnen winnen, maar Santorum wordt weer het vaakst genoemd als de man die de problemen van de gewone man begrijpt.

Het is voor de Republikeinse kiezers telkens weer deze verkiezingscampagne een keuze tussen het hoofd en het hart, zo lijkt het.

0.10 uur
Voordat alle uitslagen binnenstromen is het goed om te weten waar we vannacht nou goed op moeten letten. Hier zijn vijf zaken die van groot belang zijn vannacht.

23.46 uur
De eerste uitslagen worden om 01.00 uur verwacht. Dan gaan de stembussen aan de oostkust dicht.

23.44 uur
Nicolas Sarkozy heeft zijn steun alvast uitgesproken vandaag voor een kandidaat. Hij hoopt een herverkiezing van Barack Obama, zei hij vandaag.

23.33 uur
Ohio is vanavond de belangrijkste staat. Het aantal kiesmannen is alleen groter in Georgia, en dat is de thuisbasis van rivaal Newt Gingrich. Daarnaast is Ohio een van de belangrijkste swing states: een staat waar bij de echte verkiezingen de ene keer overwegend voor de Republikeinen wordt gestemd, en de andere keer voor de Democraten. Degene die vanavond Ohio wint, zou de beste papieren hebben om Obama te verslaan.

23.28 uur
De Republikeinen gaan in tien staten naar de stembus. Een overzicht van alle staten en alle kansen van de kandidaten staat hier.

Mitt Romney en zijn vrouw Ann brengen hun stem uit. Beeld afp
Mitt Romney en zijn vrouw Ann brengen hun stem uit.Beeld afp
Meer over