Rommedahl schiet Denemarken naar overwinning

Dennis Rommedahl was de grote man van de Deense ploeg tijdens de wedstrijd tegen Kameroen, die eindigde in 2-1 voor de Denen.

ANP

Dankzij de Deense zege plaatste Oranje zich als eerste land voor de achtste finales. Met zes punten kan de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk in groep E niet lager meer eindigen dan de tweede plaats.

Denemarken, met Jon Dahl Tomasson (Feyenoord) nu wel in het basisteam, begon hoopgevend aan het duel met het eveneens nog puntloze Kameroen. Rommedahl brak al in de zevende minuut gevaarlijk door over de rechtervleugel. Zijn schoot vloog echter naast.

Drie minuten later ging Christian Poulsen in de fout. Bij het uitverdedigen speelde de middenvelder van Juventus de bal in de voeten van Achille Emana, die meteen Samuel Eto'o in stelling bracht. De aanvaller van Internazionale schoot onberispelijk in, 1-0.

Op de Deense bank schudde coach Morten Olsen het hoofd. In het eerste WK-duel met Nederland leidde een flater bij Simon Poulsen ook al de openingstreffer in. Olsen had naast Tomasson ook Jesper Gronkjaer een basisplaats tegen Kameroen toebedeeld. Met beide routiniers hoopte de voormalige coach van Ajax op meer slimheid en koelbloedigheid in aanvallend opzicht.

Dankzij Bendtner kwam Denemarken nog voor de rust terug in de wedstrijd. De aanvaller van Arsenal rondde een scherpe voorzet van Rommedahl beheerst af. Ook de dieptepass van Simon Kjaer op de snelle Ajacied mocht er zijn, 1-1.

Beide ploegen kregen vlak voor de rust nog een grote kans op een voorsprong. Rommedahl en Tomasson misten namens Denemarken, voor Kameroen schoot Eto'o op de paal.

Na de rust keerde Ajacied Eyong Enoh niet terug op het middenveld van Kameroen. De Afrikaanse ploeg werd er met zijn vervanger Jean Makoun (Olympique Lyon) bepaald niet zwakker door. Maar Kameroen viel iets te overmoedig aan. Rommedahl profiteerde van de ruimte die hij na een uur kreeg. Hij rondde een sterke solo fraai met links af in de verre hoek, 2-1.

De derde treffer, belangrijk voor het doelsaldo, bleef uit voor Denemarken. De ploeg van Olsen moet daardoor donderdag van Japan winnen om evenals Oranje door te gaan naar de laatste zestien.

Dennis Rommedahl van Denemarken scoort. (AFP) Beeld
Dennis Rommedahl van Denemarken scoort. (AFP)
Meer over