Romkom plus

BART KOETSENRUIJTER

'Even niet kijken, Jake', zegt ze. Dan trekt ze de la van het nachtkastje open en kotst. Om daarna naar de badkamer te vluchten en boven de wc-pot te eindigen. De tamelijk hilarische scène komt niet uit een melige puberkomedie. De locatie is een dure suite in het chique Park Regent Hotel in Manhattan, de betrokkenen, eind 50, zijn een overspelig paar. Dat is best genant, op die leeftijd zo dronken zijn. Het geeft de scène een bitter randje, typerend voor de romantische komedie It's Complicated. De man en vrouw zijn bovendien een decennium geleden gescheiden - van elkaar. Een voorbeeldige scheiding, volgens hun omgeving, omdat de twee elkaar op verjaardagen en andere verplichte samenkomsten niet ontlopen en goed met elkaar kunnen opschieten. Maar natuurlijk is zij jaloers op zijn veel jongere vrouw, en is zijn leven met die vrouw in werkelijkheid veel minder aantrekkelijk. Dus zo kan het gebeuren dat ze voor het afstudeerfeest van hun zoon samen een avondje doorzakken en in bed belanden. De gevolgen daarvan zijn, de titel zegt het, nogal gecompliceerd, zeker ook omdat er ook nog een architect in het spel is die zijn zinnen heeft gezet op Jane.

De vijfde film van regisseur-scenarist Nancy Meyers (The Holiday) past naadloos in haar oeuvre van licht-melancholieke romkoms die de middelmaat ontstijgen door de verwikkelingen net niet te ongeloofwaardig te maken, en door net iets meer te zijn dan alleen maar romantische ontwikkeling. De goed gecaste Meryl Streep (Jane), Alec Baldwin (Jake) en Steve Martin kunnen daarmee uitstekend overweg. Heerlijk zorgeloos vermaak.

SBS 6, 20.30-23.10 uur, onderbroken door Hart van Nederland.

Grbavica

(Jasmila Zbanic, 2006) Klein, intiem post-oorlogsdrama, dat tegelijk het leven in een verwoeste stad portretteert als een ontroerend verhaal vertelt over een alleenstaande moeder en haar puberende dochter, een relatie waarover de schaduw van de verdwenen vader hangt. De Bosnische regisseuse maakte de oorlog in haar vaderland zelf mee. De titel van de film is de naam van een wijk in Sarajevo.

Arte, 13.55-15.25 uur.

Fatal Attraction

(Adrian Lyne, 1987) Een labrador. Natuurlijk heeft het gezin een labrador. En een Volvo stationcar. Want dat zijn in Amerikaanse films de twee stereo- typen van burgerlijk geluk, en dat is wat het gezin van Dan Gallagher (Michael Douglas) uitstraalt. Des te harder is de klap in het gezicht van de kijker wanneer de huisvader zich tijdens een eenzaam weekend laat verleiden door de gulzige Alex Forrest (Glenn Close). Stomende seks in haar hippe loft, gevolgd door de ontnuchterende thuiskomst. En daarna is het gezin weer herenigd. Dat helpt hem bij het uit het hoofd zetten van het enerverende weekend. Alleen denkt zij daar anders over: Alex ontpopt zich als een te vrezen stalker van wie het hele gezin last gaat krijgen.

De volledig uit de hand lopende affaire werd destijds een verbeelding genoemd van de angst voor de nieuwe ziekte aids. En de 'omkering van de geslachten' paste goed in de feminiserende samenleving. De vrouw verleidt de man, de man is een bijna onwillig slachtoffer. En zij heet Alex. Het knappe van Adrian Lyne's film is dat die kwaliteiten afgeleiden zijn. Want primair is Fatal Attraction een aan Hitchcock en horror schatplichtige thriller met voor iedereen identificatiemogelijkheden. Je kunt lang tegendraads meegaan met de vrouw die niet accepteert aan de kant te worden gezet of je één voelen met de echtgenoot die wordt gestraft voor zijn misstap, of je identificeren met de bedrogen echtgenote die vecht voor het behoud van haar gezin.

RTL 8, 20.30-23.00 uur.

undefined

Meer over