Romantisch avontuur

Een mooie, maar ook wat rare en onvertaalbare titel, Romancing the Stone. Het is een stukje Engels juweliersjargon, dat verwijst naar een fase in de bewerking van juweel naar sieraad

KEVIN TOMA

Het is al een tijd geleden dat Kathleen Turner in de Nederlandse bioscopen te zien was, en toen toonde ze zich als enge moeder in The Virgin Suicides (1999) ook nog eens van haar grijze-muizerige kant. De dagen dat ze met haar golvende haar en donkere stem als een van 's Hollywoods meest sexy vrouwen gold, zijn voorbij. Maar wat een verschijning was ze toen ze, vlak na haar debuut in de thriller Body Heat (1981), tegenover Michael Douglas speelde in Robert Zemeckis' zalige romantische avonturenfilm Romancing the Stone (1984).

Turner speelt een romanschrijfster wier leven lang niet zo gepassioneerd is als dat van haar eigen romanfiguren. Gelukkig voor haar én de toeschouwer krijgt ze bericht uit Zuid-Amerika van haar ontvoerde zus: als ze niet snel met een belangrijke schatkaart naar Cartagena komt, legt zuslief het loodje. Ter plekke stuit ze op rouwdouw Jack Colton (Douglas natuurlijk) die haar belooft te helpen. Een even hilarische als spannende aaneenschakeling van actiescènes, valstrikken, achtervolgingen en hapgrage alligators levert het op, in een film die gemakkelijk voor het trotse neefje van Indiana Jones kan doorgaan. Het klikte zo goed tussen Turner en Douglas (en bijrol-acteur Danny DeVito) dat het vervolg The Jewel of the Nile (1985) niet kon uitblijven. Nu Harrisson Ford blijkbaar flink traint voor alwéér een Indiana Jones-film, zou het des te fijner zijn om ook Turner en Douglas nog een keer zo vrolijk door de jungle te zien slingeren.

Romancing the Stone (Robert Zemeckis, 1984) RTL8, 20.30-22.40uur

Cast Away (Robert Zemeckis, 2000)

Tegelijk met Romancing the Stone is een later ijkpunt uit de carrière van regisseur Robert Zemeckis te zien. Niet de Zuid-Amerikaanse jungle, maar een onbewoond eiland is de locatie van Cast Away, en Tom Hanks verblijft er als enige bewoner. Hij speelt een neergestorte pakketbezorger die zich, ver uit het zicht van de beschaving, niet meer voortgejaagd door deadlines, als een moderne Robinson Crusoe ontpopt; een transformatie die niet alleen een ruige baard behelst, maar ook een flinke psychologische aanpassing. Tom Hanks is fantastisch op dreef in zijn solovoorstelling.

SBS6, 20.30-23.25 uur

Habitación en Roma (Julio Medem, 2010)

De Spaanse regisseur Julio Medem heeft met eerder werk als Vacas (1992), La ardilla roja (1993) en vooral Los amantes del Círculo Polar (1998) hoge ogen in het arthouse-circuit gegooid. Films waarin hij als een dol kind speelde met grote thema's als toeval en lotsbestemming, ware liefde en fatalisme - en zich ook steeds hongeriger toonde naar sensuele beelden vol mooie vrouwen. Smaakte Caotica Ana (2009), de laatste film die van Medem in Nederland draaide, al naar de ordinaire erotische fantasietjes van een geile vijftiger, met de lesbische vrijages uit Habitación en Roma is het einde al helemaal zoek. Zeer matig gespeeld, kitscherig gefotografeerd, langdradig maar vol diepere bedoelingen; voor de echte fans.

ZDF, 22.30-0.10 uur

undefined

Meer over