Romans, gedichten, reisverhalen en een literaire thriller

En we konden het niet laten u hier ook nog te wijzen op andere leerzame, originele, stevige, pesterige, vrolijk makende en anderszins fijne net verschenen titels.

Het ziet er allemaal gestroomlijnd uit, bij het echtpaar Nedra en Viri, dat feestjes bezoekt waar veel rijke en beroemde lui komen, die dit soort dialogen voeren: 'Saul Bellow is er.' 'Waar? Hoe ziet hij eruit?' 'Hij was zo-even in de hal.' Ze konden hem niet vinden. 'Ik geloof niet dat ik ooit iets van hem gelezen heb.' Zou dat laatste zinnetje een pesterijtje zijn? De roman Light Years van James Salter uit 1975 is opnieuw vertaald, nu door Peter Verstegen, als Lichtjaren (De Bezige Bij, euro 23,90).

Sommige flapteksten lijken een droeve parodie. 'De condition humaine is een constante in de poëzie van Hester Knibbe', opent de flaptekst van Archaïsch de dieren (De Arbeiderspers, euro 18,95). Even verderop staat dat het in deze gedichten 'tussen de regels door gaat over de verbazing dat dit het ene unieke leven is dat je leeft'. Om af te sluiten met nog een gruwelijker open deur, een citaat van critica Marja Pruis: 'Het onzegbare laat Knibbe op een subtiele wijze intact.' Gelukkig zijn de gedichten zelf wel origineel. Een beurs van het Letterenfonds voor een reis naar Anthidona leidde tot de reeks 'Thebe'.

Eigenwijze patiënten en een beginnende parkinson maken het bestaan van tandarts Sprengler niet eenvoudig. Maar als hij in zijn behandelstoel het getraumatiseerde tienermeisje Fae aantreft, is hij gefascineerd; hebben zij elkaar niet eerder gezien? Over twee levens die met elkaar verbonden zijn door de tsunami van 2004 in Thailand gaat De achterblijvers (Anthos, euro 19,95), de tweede roman van neerlandica Maaike Gerritsen, die ook lesgeeft aan anderstaligen.

Een dag voor de Poolse paus Johannes II officieel heilig wordt verklaard, verschijnt Onder de rokken van het Vaticaan (Nijgh & Van Ditmar, euro 13,99), waarin Cees Zoon, hispanist en correspondent Latijns-Amerika (hij schreef jaren voor de Volkskrant) hem opvoert als de beste vriend en de beschermheilige van de beruchte Mexicaanse priester Marcial Maciel. Maciel was de stichter van de orde Legionairs van Christus en belangrijk fondswerver voor het Vaticaan; het vermogen van deze oerconservatieve orde wordt geschat op 25 miljard euro. Zoon schetst het beeld van een drugsverslaafde pedofiel die decennialang tientallen jongens seksueel misbruikte. In zijn boek citeert Zoon de Amerikaanse columniste Maureen Dowd, die ten tijde van de zaligverklaring van Wojtyla schreef: 'Hoe kun je heilig worden als je niet in staat was onschuldige kinderen te beschermen?'

Journalist John Jansen van Galen mag graag schrijven over wandelen. Na Wandelen om Amsterdam en Wandelen op de Wadden is er nu Waar een wil is, is geen weg - Verdwalen in Nederland (Atlas Contact, euro 14,99). Jarenlang verkondigde hij tijdens lezingen dat verdwalen in Nederland niet mogelijk is, nu neemt hij de proef op de som. En het lukt. Dwalen, schrijft Jansen van Galen, is 'een gebied doorkruisen zonder vast plan, maar toch zonder onzekerheid over je uiteindelijke bestemming: daarginds zie je immers de kerktoren van het Belgische Kalmthout, dus achter je moet het Nederlandse dorp Huijbergen liggen. Wie verdwaalt weet niet alleen niet waar hij heen moet, maar ook niet waar hij vandaan kwam.'

Voor Langs de kust - Nederlanders en de zee (Prometheus/Bert Bakker, euro 19,95) sloeg Vrij Nederland-redacteur Thijs Broer ook aan het dwalen, maar dan over zee. In zijn zeiljachtje ging hij de hele Nederlandse kust langs, van Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen tot Delfzijl in Noordoost-Groningen, met als doel de relatie van de Nederlanders met de zee te onderzoeken. Het motto voor zijn boek ontleende Broer aan oud-premier en voormalig onderzeebootcommandant Piet de Jong: 'Voor sommige mensen is de kust het einde van het land, voor anderen het begin van de wereld.'

Wat gebeurde er in december 1990 in het Krugerpark? Nelson Mandela was al uit de gevangenis, maar Zuid-Afrika zat nog gevangen in de klemmende greep van inlichtingendiensten, gewetenloze generaals en corrupte politici. Wie namen er deel aan de geheime bijeenkomsten in het natuurpark? En waarom verdwenen er zoveel neushoorns? Schrijfster Conny Braam, voormalig voorzitter van de Anti-Apartheidsbeweging Nederland, gaat op zoek naar antwoorden in Het beest van Kruger (Bertram & De Leeuw, euro 18,95). Een stevige literaire thriller, waarin de Amsterdamse journaliste Tess Minnaert - 'nieuwsgierige ogen van bijna dezelfde lichtbruine kleur als haar huid, goed gekozen dieprode lippenstift' - samen met fiscaal rechercheur Mpho Langa - 'folklore maar niet truttig, vrouwelijk maar niet té sexy' - ontdekt 'dat het verleden nog springlevend is in de uitgestrekte bush van Limpopo'.

undefined

Meer over