Rolstoelers en Vierdaagse ruziën door over kruisje

De Gehandicaptenraad neemt het niet dat rollende deelnemers aan de Vierdaagse geen Vierdaagsekruis krijgen en genoegen moeten nemen met een certificaat....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Al vijftien jaar ijvert de Gehandicaptenraad voor deelname van gehandicapten op wielen aan de Vierdaagse. De KNBLO ging deze week schoorvoetend overstag. Vanaf dit jaar mogen rolstoelers deelnemen.

In 1995 mochten voor het eerst tien rolstoelers meedoen aan de Vierdaagse. De bond hield een slag om de arm en sprak van een 'experiment'. Aan de editie 1996 deden ook rolstoelers mee. In een enquête onder achthonderd Vierdaagse-deelnemers sprak 64 procent zich uit vóór deelname van rolstoelers.

De ledenraad van de KNBLO besloot met frisse tegenzin om de rolstoelers vanaf dit jaar definitief toe te laten. Principes en traditie wegen zwaar, vooral voor de oudere leden van de bond.

A. Hubers, sinds 15 maart voorzitter van de KNBLO: 'Deze ommezwaai was alleen mogelijk onder de voorwaarde dat de rolstoelers niet in aanmerking komen voor het Vierdaagsekruisje. Dit compromis is de absolute grens voor onze achterban.

'Het is spijtig voor de gehandicapten, maar zij kunnen niet lopen. In de reglementen staat dat de afstand lópend moet worden afgelegd. Einde verhaal.'

De reglementen aanpassen is niet aan de orde. 'We zijn een wandelsportvereniging, met het doel de wandelsport te bevorderen', zegt Hubers. 'We zijn er niet om de rolstoelsport te stimuleren.'

De bond trekt bovendien de prestatie van de rolstoelers in twijfel. Een Amerikaans rapport zou hebben aangetoond dat het een rolstoeler minder inspanning kost dan een wandelaar om dezelfde afstand af te leggen. De KNBLO had dit vorig jaar willen onderzoeken door de rolstoelers in de Vierdaagse aan inspanningstesten te onderwerpen. De rolstoelers zouden worden vergeleken met lopende deelnemers. Het onderzoek ging niet door omdat het aantal deelnemende rolstoelers te gering was.

De Gehandicaptenraad heeft een jurist ingeschakeld. Die bekijkt of het mogelijk is om de KNBLO voor de rechter te dagen. De raad wil het geschil desnoods tot aan het Europese Hof van Justitie uitvechten. Een woordvoerder: 'Als de rolstoelers geen kruisje krijgen, hebben ze het gevoel dat ze voor spek en bonen meedoen. Daarom nemen we geen genoegen met dit compromis.

'Ik vind het heel treurig dat de KNBLO twijfels heeft over de prestatie van de rolstoeldeelnemers. Er zitten flinke heuvels in het parcours. Laat ze het zelf maar eens proberen.'

Voor de goede orde: de ruzie gaat over vijftien rolstoelers in een veld van 35 duizend wandelaars.

Meer over