Rolschaatskoningin

Whip it (Drew Barrywmore, 2009)

Ellen Page als puber Bliss helpt haar beste vriendin wanneer die op een feestje veel te veel heeft gedronken, maar niet kan overgeven. Dat het regiedebuut van actrice Drew Barrymore zo'n verrassend leuke films is, is deels te danken aan haar eigen vrolijke regie én bijrol. Deels aan het scenario dat weliswaar dicht op, maar toch nét naast de gebaande paden blijft. En vooral is het te danken aan Ellen Page (1987), die twee jaar na haar grote doorbraak in Juno opnieuw een wat zonderling maar o zo innemend meisje neerzet, dat als geen ander lullig kan kijken en net zo makkelijk in haar vaders bijzijn na een slok bier een harde boer laat.

Ze is de 17-jarige Bliss, woonachtig in het gat Bodeen, nabij Austin, Texas, en ze werkt naast school in de lokale hamburgertent, de Oink Joint, beroemd om zijn Squealer, een joekel van een hamburger die klanten niet hoeven te betalen als ze 'm binnen drie minuten naar binnen gewerkt krijgen. Het is in die sfeer dat Page als eigenzinnige puber goed gedijt. Vooral als haar personage in Austin in contact komt met de edele sport roller derby, waarbij het simpel gezegd de bedoeling is dat twee rolschaatsende teams op een ovalen baan elkaar met veel fysiek geweld zo veel mogelijk in de weg zitten. Dat laat ruimte voor veel stereotypen, die inderdaad in grote hoeveelheden voorbijkomen, maar Ellen Page kan ook in deze eendimensionale omgeving een diep driemensionaal personage neerzetten. Heerlijke film, geweldige actrice.

RTL 5, 20.30-22.45 uur.

Panic Room

(David Fincher, 2002) Jodie Foster, vers gescheiden van haar schatrijke echtgenoot, neemt met dochter haar intrek in een jaloersmakend mooi Manhattans appartement. Al op de eerste avond worden ze opgeschrikt door drie inbrekers en moeten hun toevlucht zoeken in de schier ondoordringbare vesting midden in het appartement waaraan de film zijn titel dankt. Het is het begin van een razendspannend kat-en-muisspel. Die spanning wordt, heel knap, met minimale middelen opgebouwd.

RTL 8, 20.30-22.45 uur.

J'ai tué ma mère

(Xavier Dolan 2009) Debuut van toen 20-jarige (!) Canadees Xavier Dolan, dat hij zelf schreef en waarin hij de hoofdrol speelt als de vervelende en liegende puber Hubert, die alleen met zijn moeder in een donker appartement in grauw Québec woont. De relatie tussen de twee wordt getekend door extreme wederzijdse irritatie, waardoorheen slechts sporadisch en met moeite een teken van liefde breekt. Na de zoveelste scheldpartij vraagt de zoon: 'Wat zou je doen als ik vandaag stierf?' Zijn moeder zwijgt en mompelt dan voor zichzelf: 'Dan zou ik morgen sterven.' Die woede, die liefde.

Arte, 22.55-00.35 uur.

undefined

Meer over