Rol rijksrecherche in zaak politieman wordt onderzocht

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de ten onrechte van fraude beschuldigde politieman J. von Henning. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de rol van de rijksrecherche....

De 42-jarige politieman eist een schadevergoeding van Justitie. Hij stelt dat hij door manipulaties van de rijksrecherche en het Openbaar Ministerie ten onrechte is veroordeeld wegens fraude.

Von Henning heeft gisteren een gesprek gehad met secretaris-generaal mr. H. Borghouts, rechterhand van minister Korthals. Borghouts heeft de politieman een extern onderzoek voorgesteld. 'Met het onafhankelijk onderzoek moet alles op een rij gezet worden. De handelwijze van de rijksrecherche is een van de aspecten die daarbij aan de orde moeten komen', aldus zegsman W. Alkema van het ministerie van Justitie.

Volgens Von Henning heeft Borghouts voorgesteld om oud-president Kordes van de Algemene Rekenkamer het onderzoek te laten verrichten.

De inwoner van Muntendam werd in 1993 aangehouden op verdenking van fraude. Hij zou geld hebben verduisterd van de rolschaatsvereniging waarvan hij voorzitter was. De rechtbank in Groningen veroordeelde de politieman, maar het hof in Leeuwarden sprak hem in 1996 vrij.

Von Henning stelt dat de rijksrecherche en Openbaar Ministerie het onderzoek zodanig hebben gemanipuleerd, dat hij als onschuldige veroordeeld werd. Zo ontdekte de politieman dat een rijksrechercheur op eigen houtje verklaringen van getuigen had aangevuld.

Meer over