Rohan Dennis wint Tourproloog en pakt gele trui

De Australiër Rohan Dennis (BMC) heeft zaterdag de proloog van de Tour de France in Utrecht gewonnen en start zondag in het geel. Hij zette al vroeg de zeer scherpe tijd van 14 minuten en 56 seconden neer, een tijd waar alle favorieten zich op stuk beten. Met een gemiddelde van 55,45 kilometer per uur reed Dennis de snelste proloog ooit.

Just Fontein
Rohan Dennis Beeld anp
Rohan DennisBeeld anp

De 25-jarige Dennis zette al vroeg de zeer scherpe tijd van 14 minuten en 56 seconden neer, een tijd waar alle favorieten zich op stuk beten. Met een gemiddelde van 55,45 kilometer per uur reed Dennis de snelste proloog ooit. Tijdritspecialisten Tony Martin en Fabian Cancellara eindigden als tweede en derde. De Nederlander Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) zette een verrassend goede tijd neer en werd vijfde, net achter landgenoot Tom Dumoulin.

Alle ogen in een kolkend Utrecht waren gericht op Dumoulin. In het eerste deel moest hij al een aantal seconden toegeven op Dennis, en ook in het zwaardere tweede deel was de Australiër sneller. In de laatste bocht moest Dumoulin ook nog afremmen omdat Katoesja-renner Tiago Machado in de weg reed. Teleurstelling overheerste na de finish. 'Ik heb Dennis al een paar keer geklopt maar vandaag is hij sterker dan ik. Ja, balen. Op waarde geklopt. Hier moet ik het mee doen voor dit jaar.'

Het Utrechtse publiek zorgde voor net dat beetje extra bij sommige Nederlandse renners. '13,8 kilometer bocht 7 van de Alpe d'Huez', beschreef Robert Gesink het gevoel tijdens de proloog. Steven Kruijswijk had na zijn rit een piep in de oren.

Tom Dumoulin na de finish Beeld anp
Tom Dumoulin na de finishBeeld anp

Favorieten

De favorieten voor het eindklassement presteerden teleurstellend. Christopher Froome eindigde op de 39ste plek (15.46), Alberto Contador op de 46ste plek (15.54). De kleine Nairo Quintana, van wie bekend is dat hij geen tijdritspecialist is, eindigde op 57ste plek met een tijd van 15.57. De tourwinnaar van vorig jaar, Vincenzo Nibali, presteerde het beste met een 22ste plek (15.39).

De Nederlandse troeven voor het klassement deden betere zaken. Robert Gesink, Wilco Kelderman en Bauke Mollema lieten vandaag de internationale concurrentie achter zich. De grote verrassing kwam van LottoNL-Jumbo-renner Jos van Emden. Iets na 14:00 uur uur begon de hardrijder van LottoNL-Jumbo aan zijn 13,8 kilometer die hij reed in een tijd van 15 minuten en 11 seconden. Lang stond hij op een tweede plek, achter Dennis, uiteindelijk was zijn tijd goed voor de vijfde positie.

Morgen vertrekt de Tour-karavaan vanuit Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland. Om 13.15 uur verlaten de renners zondag de Utrechtse binnenstad. Ze rijden onder de Domtoren door richting Galgenwaard. De etappe loopt onder andere dwars door Rotterdam, over de Maasboulevard, de Coolsingel en de Erasmusbrug. Vervolgens gaat het westwaarts over de Haringvliet- en de Brouwersdam richting Neeltje Jans.

Jos van Emden Beeld anp
Jos van EmdenBeeld anp
De top van het klassement na dag 1 van de Tour de France. Beeld letour.com
De top van het klassement na dag 1 van de Tour de France.Beeld letour.com
Meer over