Nieuws

Roetfiltertest bij APK van dieselauto's vanaf volgend jaar verplicht

Goed nieuws voor de luchtkwaliteit: dieselauto’s worden vanaf de zomer volgend jaar bij de APK onderworpen aan een test van het roetfilter.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit filter haalt het overgrote deel van schadelijk roet en fijnstof uit de uitlaatgassen van diesels. Maar met name bij oudere voertuigen kan het filter soms niet meer goed werken, of is het door de eigenaar verwijderd. Hierdoor stijgt de uitstoot van schadelijke stoffen sterk.

Het verwijderen van roetfilters is sinds vier jaar verboden, maar overtredingen worden vaak niet ontdekt. Daarom krijgen keuringstations een fijnstofmeter, waarmee de emissie van deze schadelijke stoffen kan worden vastgesteld, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. De branche toont zich tevreden over de maatregel, omdat ze een positieve bijdrage levert aan de luchtkwaliteit.

Het roetfilter is sinds 2011 verplicht voor personenwagens en sinds 2012 voor bestelbusjes. Vanaf juli volgend jaar vormt de test onderdeel van de APK voor diesels die voldoen aan de Europese uitstootnorm Euro V en Euro VI. Als een auto de test niet haalt, moet het filter worden vervangen of gerepareerd.

Naar verwachting worden vanaf volgend jaar 825 duizend personenauto’s en 622 duizend bestelbusjes gecontroleerd. De Tweede Kamer moet nog instemmen met de plannen van de staatssecretaris.

Meer over