Roep om video-arbiter

AMSTERDAM - Trots presenteerde de FIFA donderdag een herhaling van het eerste WK-doelpunt, gefilmd met de doellijncamera. De herhaling van de eigen goal van Marcelo wekte onbedoeld op de lachspieren, iedereen kon zien dat de bal over de lijn was.

Het nieuwe technische snufje kon niet voorkomen dat na de openingswedstrijd een debat oplaaide over fouten van de scheidsrechter. Ook een dag later, tijdens Mexico - Kameroen, zorgde de scheidsrechter voor commotie. Hij keurde twee doelpunten onterecht af wegens buitenspel.

Die discussie over de arbitrage komt de wereldvoetbalbond slecht uit, nu na lang treuzelen extra hulpmiddelen zijn ingevoerd. Critici pleiten voor een volgende stap: de videoscheidsrechter die andere sporten al jaren met succes gebruiken.

Na de 3-1-nederlaag tegen Brazilië zei bondscoach Niko Kovac dat hij zich bestolen voelde, en met hem zo'n beetje heel Kroatië. De Japanse arbiter Yuichi Nishimura kende in de 69ste minuut een strafschop toe, nadat spits Fred zich theatraal had laten vallen. De stand was op dat moment 1-1. Verdediger Dejan Lovren, die in de buurt van Fred stond, legde slechts zijn hand op Freds schouder.

'Als dat een strafschop was, hoeven we niet meer te voetballen. Dan kunnen we beter basketballen', zei Kovac. 'We hebben het in het voetbal over respect, maar respect heeft Kroatië niet gekregen. Als het zo moet, kunnen we beter naar huis gaan.' Lovren: 'Waarom geven ze de cup niet gelijk aan Brazilië?'

De strafschop voor Fred, die werd benut door Neymar, was niet het enige controversiële moment uit het openingsduel. Zo velde het troetelkind van het thuisland Luka Modric met een elleboogstoot op zijn strot. Neymar kreeg slechts geel, waar rood op z'n plaats was geweest.

Kort voor tijd, bij 2-1, werd Kroatië wederom benadeeld. Een doelpunt van Ivan Perisic werd afgekeurd omdat Ivica Olic een overtreding zou hebben begaan op keeper Júlio César. Daar was geen sprake van.

Wat donderdag ook in het oog sprong, was het debuut van de spuitbus op het WK. Bij vrije trappen rond het strafschopgebied spuiten de scheidsrechters met schuim een lijn op het veld, zodat duidelijk is waar het muurtje van spelers zich dient op te houden. Het schuim verdwijnt binnen een minuut na gebruik.

Hiermee werd door de FIFA voor het eerst geëxperimenteerd tijdens het WK voor clubteams, vorig jaar in Marokko. Hoewel er aanvankelijk scepsis was bij FIFA-voorzitter Sepp Blatter, werd hij overtuigd door de positieve reacties van de scheidsrechters die ermee werkten. Het hulpmiddel heeft de discussies in het veld, over het afstand nemen bij vrije trappen, sterk teruggebracht.

Woensdag pleitte Blatter, die zich verkiesbaar stelt voor een vijfde termijn, ineens voor verdere modernisering. Hij wil dat coaches tijdens een duel tweemaal een beslissing van de scheidsrechter mogen aanvechten, met behulp van tv-beelden.

Het plan viel slecht bij de IFAB, de internationale spelregelcommissie voor het voetbal. Een van de leden zei dat hij voetbal ziet als een 'snelle sport met constant beweging'. Het past niet in die visie om het spel stil te leggen.

undefined

Meer over