Roep om snelle Brexit: 'kat-en-muisspel onacceptabel'

De Britten moeten de Europese Unie zo snel mogelijk verlaten. Dit vinden de ministers van Buitenlandse Zaken van de zes landen die de voorloper van de EU hebben opgericht.

De zes ministers van Buitenlandse Zaken Beeld ap
De zes ministers van Buitenlandse ZakenBeeld ap

In Berlijn kwamen de ministers van Duitsland, Frankrijk, Italië, België, Luxemburg en Nederland vandaag samen. Zo'n oprichtersoverleg is er vaker in aanloop naar een EU-top. Vandaag werd het overleg aangegrepen om de gevolgen van de Brexit te bespreken.

Gezamenlijke conclusie: hoe langer een Brexit gaat duren, des te meer onzekerheid brengt dat met zich mee. Volgens de Franse minister Ayrault is een snel vertrek noodzakelijk, 'zodat de EU kan terugkeren naar de geest van zijn oprichters'. Het moet geen kat-en-muisspelletje worden, waarschuwde hij, dat zou van geen respect getuigen en is onacceptabel.

Een nieuwe Britse premier moet wat hem betreft binnen enkele dagen worden aangewezen. 'Een periode van onzekerheid is niet in het belang van Groot-Brittannië gezien de financiële consequenties. En die zou economische en politieke consequenties tot gevolg kunnen hebben.'

Reactie Koenders

'We slaan een bladzijde om. Europa kan niet in een vacuüm belanden', aldus de Nederlandse minister Bert Koenders na afloop over het verder gaan na het uittreden van Groot-Brittannië. 'Europa moet de zorgen van burgers aanpakken. Werken aan migratie, banen en veiligheid. Het gaat het Nederlandse voorzitterschap om resultaten boeken. Een beter en effectiever Europa, dat is wat de landen bijeen in Berlijn vandaag hebben willen nastreven.'

null Beeld afp
Beeld afp

Referenda

Volgens de Duitse minister Steinmeier is het noodzakelijk 'intensieve Europese discussies te voeren' nu de Britten weg willen. Volgens Bert Koenders kan Europa geen politiek vacuüm accepteren. 'We kunnen niet doorgaan op de normale weg.'

Volgens Duitse media zou er op het beraad een plan besproken worden voor een meer flexibele Europese Unie, waarin ruimte wordt geboden aan lidstaten die niet verder kunnen of willen meewerken aan de verdergaande Europese integratie. Of dat plan is besproken, en hoe het er precies uit zou zien, is niet bekend.

Ondertussen klinkt in meer landen de roep om een referendum: in Slowakije is de rechtse Volkspartij een petitie begonnen om een referendum te houden in het land. Ook in Denemarken, Zweden, Frankrijk én Nederland klinkt de roep om een referendum.

In Schotland wil de premier juist meer aansluiting bij de EU. Nicola Sturgeon heeft aangekondigd gesprekken met de EU te willen organiseren. Volgens haar is een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk nu 'een zeer serieuze optie'. Wetgeving die dat mogelijk moet maken, wordt nu voorbereid, aldus Sturgeon.

Meer over de Brexit

Lees ook vandaag ons liveblog over de gevolgen van de Brexit.

Of de analyse van onze correspondent: De stille wraak van de kleine Brit

En op deze interactieve kaart is te zien hoe eurosceptisch Europa is.

Meer over