Roemenië in ban van terugkeer koning Michael

'Bun venut majestat!' Een dressoirfoto van ex-koning Michael vult het hele beeld van de Roemeense televisiezender TVR. De welkomsttekst maakt na een gewijde stilte plaats voor de koning zelf ....

MICHEL MAAS

Van onze correspondent

Michel Maas

BOEKAREST

De koning is terug van vijftig jaar ballingschap. Het is zijn tweede bezoek aan zijn land sinds 1947. Het eerste, in 1992, werd door de neo-communistische regering van Ion Iliescu met grote tegenzin toegestaan. Toen 100 duizend Roemenen de straat op gingen om de populaire ex-koning te verwelkomen, besloot Iliescu dat dat meteen diens laatste bezoek was geweest.

Iliescu is bij de jongste verkiezingen weggestemd en vrijdag moet hij knarsentandend toezien hoe de 76-jarige Michael von Hohenzollern op het vliegveld een gloednieuw Roemeens paspoort krijgt uitgereikt, hoe hij wordt ondergebracht in zijn voormalige zomerresidentie Villa Elisabeta, hoe hij als een staatshoofd een krans legt bij het monument voor de 'Helden van de Revolutie van 1989', en hoe de televisie dat allemaal minutieus volgt alsof de koning nog altijd koning is. Ook het volk doet mee.

Om vijf uur vrijdagmiddag loopt het Plein van de Universiteit aardig vol. Overal wapperen Roemeense vlaggen met het koninklijk wapen in het midden . Uiteindelijk verdringen zich 15 duizend mensen rond het monument voor de Helden van de Revolutie, waar Michael onder een regen van tuiltjes bloemen verschijnt. 'Dat is onze koning', gilt iemand. 'De koning' 'Leve de koning' De koning wuift bedaard in het rond, om na een paar minuten weer in het gedrang te verdwijnen.

Meer over