Roemenië heeft de schijn tegen

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) noemt de aanwijzingen die duiden op het vasthouden van verdachten van terrorisme in Roemenië `zeer serieus`....

In een interview met de Roemeense radio zei HRW-woordvoerder John Sifton dat de organisatie zich baseert op bronnen in de buurt van Amerikaanse regering. Volgens Sifton is het bewijsmateriaal nog niet definitief. Sifton acht het allesbehalve uitgesloten dat de Roemeense autoriteiten niet van de activiteiten op de hoogte waren.

`Het is mogelijk dat de Verenigde Staten de bases in Roemenië hebben gebruikt als gevangenissen zonder dat de Roemeense regering daar weet van had. Het is mogelijk dat de Amerikaanse regering gevangenen heeft vastgehouden op de militaire basis bij Constanta (vlakbij het dorpje Mihail Kogalniceanu) zonder dat de Roemeense regering was ingelicht.`

De Roemeense president Basescu, premier Popescu-Tariceanu en minister Ungureanu van Buitenlandse Zaken hebben steeds ontkend dat er geheime CIA-operaties op Roemeense bodem hebben plaatsgevonden.

De Roemeense bewindslieden hebben de schijn tegen. De autoriteiten hebben de afgelopen jaren steeds blijk gegeven van een royale bereidheid de Verenigde Staten tegemoet te komen. Daaraan ligt niet in de laatste plaats het traumatische Roemeense verleden onder Sovjet-dominantie ten grondslag, en de daaruit voortvloeiende pro-Amerikaanse sentimenten onder de bevolking.

In augustus 2002 was Roemenië het eerste land dat bereid was met de VS een bilateraal verdrag te tekenen omtrent de immuniteit van Amerikaanse staatsburgers voor het Internationale Strafhof. Toen het land in de herfst van hetzelfde jaar tot de NAVO werd toegelaten, was dit een reden voor nationale euforie en werd Bush in Boekarest bejubeld. In februari 2003 stelden de autoriteiten het strategisch gelegen vliegveld bij Mihail Kogalniceanu aan de Zwarte Zee aan de VS ter beschikking. In de maanden erna werden van hieruit troepen in Irak bevoorraad. Het is deze basis die thans door Human Rights Watch wordt genoemd als mogelijke plek waar Al Qa`ida verdachten vastzaten. De basis ligt geografisch precies op de vliegroute van Afghanistan naar Guantanamo Bay.

Afgelopen dinsdag tekende minister Ungureanu in Boekarest met Condoleezza Rice, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, een document waarmee het Mihail Kogalniceanu-vliegveld een officiële Amerikaanse militaire basis wordt. Tevens voorziet het in de oprichting van drie andere bases. De Amerikaanse soldaten in Roemenië zullen immuniteit genieten voor lokale strafvervolging.

Meer over