Roemenen factor in Spaanse politiek

De Spaanse politieke partijen zijn verontrust. Misschien wel licht in paniek. En dat heeft Augusto Constantin op zijn geweten. De Roemeense bouwondernemer uit het stadje Burriana heeft de Onafhankelijke Roemeense Partij (PIR) opgericht....

Dat komt door de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie per 1 januari 2007. Hierdoor worden de rechten en plichten van de 381.955 Roemenen in Spanje aanzienlijk uitgebreid. En hoewel ze niet altijd een baan zullen mogen hebben, – de Spaanse regering maakte deze week bekend twee jaar lang restricties op de Roemeense instroom en arbeidsparticipatie toe te passen – hun stem uitbrengen mogen ze bij de elecciones wel degelijk.

Natuurlijk hadden de belangrijkste Spaanse politieke partijen, de socialistische PSOE en de conservatieve Partido Popular, al langer in de gaten dat de Roemenen wel eens belangrijk konden worden. Na de Marokkanen en Ecuadoranen zijn de Roemenen qua aantal ten slotte de grootste groep migranten. En dan zijn de tienduizenden illegale Roemenen in Spanje niet eens meegeteld.

Diverse Spaanse burgemeesters en deelstaatbestuurders reisden de voorbije maanden naar Roemenië om stedenbanden aan te gaan of vriendschapsverklaringen af te sluiten. Ook deden de politici opzichtig hun best de Roemenen vooral niet te noemen in hun tirades tegen de toenemende misdaadgolf door Oost-Europese criminelenbendes.

Wie de uitslagen van de stembusgang van 2003 analyseert, ziet dat de Roemenen in vierhonderd dorpen en steden de doorslag kunnen gaan geven. Dus zit de 38-jarige Constantin niet stil en opent binnenkort PIR-kantoren in Villarreal, Madrid, Zaragoza, Teruel, Gerona en Alicante. En werkt hij aan een partijprogramma waarin vooral de integratie van zijn landgenoten centraal staat.

De presentatie van de Roemeense formatie was sober. Misschien omdat de Partido Independiente Rumano onlangs al zijn moment van glorie beleefde op de Roemeense televisie. Daar strooide Gigi Becali, de omstreden eigenaar van voetbalclub Steaua Boekarest en leider van de Nieuwe Generatiepartij, opzichtig met complimenten. Becali wordt niet voor niets als belangrijkste geldschieter van Constantins PIR genoemd.

Meer over