Roel Pieper struikelt weer

Amsterdam De Nederlandse zakenman Roel Pieper moet weer een fikse financiële tegenvaller verwerken. Na eerdere faillissementen van zijn bedrijven veroordeelde de rechtbank in New York hem tot het betalen van 13 miljoen dollar (9,3 miljoen euro) aan zijn voormalige Amerikaanse zakenpartner Al Mann.

Pieper deed tijdens de zaak zijn beklag over de procesgang, waarbij het juridische papierwerk hem gemaild was. Volgens zijn advocaten zou dit in strijd zijn met de regels. Daarbij zouden aanmaningen aan het adres van Pieper in zijn spambox terecht zijn gekomen, waardoor hij de berichten niet gezien had. De rechtbank verwierp zijn beroep omdat hij er zelf mee had ingestemd de stukken per mail te ontvangen.


De bejaarde zakenman schoot Pieper enkele jaren geleden ruim 7 miljoen euro voor om zijn noodlijdende vliegtuigfabriek Eclipse van de ondergang te redden. De Nederlander stond persoonlijk garant voor terugbetaling. Toen Pieper het geld niet terugbetaalde en Eclipse failliet ging, spande Mann een rechtszaak aan. Na een eerdere uitspraak mocht het door Pieper ingestelde hoger beroep niet baten. Naast de geleende 7 miljoen euro dient hij ook ruim 2 miljoen euro aan rente op te brengen. Ook moet de Nederlander opdraaien voor Manns advocaatskosten van een ton.


In februari 2009 stuurde Mann een boze mail naar Pieper met de vraag waar zijn geld bleef. Uit de mailcorrespondentie werd duidelijk dat Pieper dat niet had. 'Persoonlijk zal ik waarschijnlijk failliet gaan als mijn investeerders me in de steek laten', mailde Pieper terug. Hij doelde op Russische investeerders die al eerder geld in het bedrijf staken, maar zich daarna terugtrokken.


Smet

Door de uitspraak is er weer een smet op de carrière van Pieper geworpen, een loopbaan die zeer voortvarend begon. Na een studie Informatica aan de TU Delft vertrok hij naar de Verenigde Staten en verwierf daar bekendheid als de man die het computerbedrijf Tandem groot maakte en in 1997 verkocht aan Compaq. Bij dat bedrijf vervulde hij vervolgens een bestuursfunctie. Een jaar later bekleedde hij een topfunctie bij Philips.


Na slechts een jaar in Eindhoven te hebben gewerkt, hoopte hij met uitvinder Jan Sloot een nieuwe methode voor dataopslag te exploiteren. Door de dood van Sloot kwam dat nooit van de grond. Vervolgens gaf hij les aan de Universiteit Twente, schreef hij columns in het Financieele Dagblad en adviseerde hij het ministerie van Verkeer en Waterstaat over onder andere de kilometerheffing. In die tijd zette hij tevens meerdere internetbedrijfjes op, die veelal failliet gingen.


Naast de kleine 10 miljoen euro die hij aan Mann moet betalen, wachten nog meer mensen op geld van de durfkapitalist. In maart van dit jaar stelde de curator Pieper aansprakelijk voor het faillissement van zijn navigatiebedrijf MyGuide. Hij moet daardoor ruim 2 miljoen euro betalen. Ook vijf voormalige managers van zijn failliete investeringsbedrijf Etirc eisen bijna een half miljoen euro.


Na het faillissement van meerdere bedrijven en na een mislukt investeringsavontuur bij basketbalclub Amsterdam, is Pieper nu ruim een jaar bestuursvoorzitter van het kleine Britse technologiebedrijf Pursuit Dynamics. Hoewel het bedrijf in de afgelopen twee jaar bijna 15 miljoen euro verlies leed met een omzet van nog geen 600 duizend euro, verdubbelde de koers van het aandeel na de aanstelling van Pieper.


Hoewel hij in de Verenigde Staten nog een miljoenenclaim moet betalen en in Nederland door de curatoren op de hielen wordt gezeten, maakt hij furore Groot-Brittannië. Hij wist investeringsmaatschappij Blackrock te bewegen om bijna 10 miljoen euro te investeren in zijn nieuwe werkgever. Als tegenprestatie ontving Pieper bij zijn aanstelling drie miljoen bedrijfsopties. Zijn maandsalaris bedraagt 12,5 duizend pond per maand (ongeveer 15 duizend euro). Mogelijk dat miljardair Mann, na de beslaglegging op de huizen en zeilboot van Pieper, dit salaris zal opeisen.


Meer over