Roeisters behalen drie gouden plakken

De welvaart in het roeien is bij de Rotsee Regatta in Luzern uitgedrukt in maar liefst drie gouden medailles voor de Nederlandse vrouwen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De Nederlandse boot - met aan boord de roeisters Femke Boelen, Marieke Westerhof, Tessa Knaven, Tessa Appeldoorn, Marleen van der Velden, Meike van Driel, Rita de Jong en Muriel van Schilfgaarde en stuurvrouw Jissy de Wolf - verwees in een spannende finale vice-wereldkampioen Roemenië naar de tweede plaats. De ploeg uit de Verenigde Staten werd derde.

In de strijd bij de mannen werd de Holland Acht tweede achter de boot uit Rusland. Samen met de zilveren medaille van Irene Eijs en Eeke van Nes in de vrouwen dubbel-twee kwam het totaal aantal medailles voor de uitgebreide Nederlandse équipe op vijf.

Met de drie overwinningen op de vrouwennummers heeft bondscoach Kris Korszeniowski zich opnieuw verdienstelijk gemaakt. De Amerikaan van Poolse origine werd vorig jaar door de Nederlandse Roeibond aangetrokken om het Nederlandse vrouwenroeien te verbeteren. Vlak na zijn aanstelling leidde Korszeniowski de vrouwen vier-zonder al naar goud in het WK in Indianapolis.

Een belangrijke oorzaak voor het succes van Korszeniowski is de competitiestrijd die hij in de training brengt. Bijna elke training wordt er om het hardst gevaren. Niemand is zeker van een plaats in een bepaalde boot. Begin dit jaar werden alle ploegen door elkaar geschud en ook de samenstelling van de acht voor Luzern bleef tot op het laatste moment geheim.

'Waarschijnlijk zijn het ook zijn 'magische handen' en het zelfvertrouwen dat hij je geeft', zei Femke Boelen na afloop. 'Wij kregen te horen dat we tot de duizend meter niet harder moesten roeien dan een tweede plaats en daarna moesten proberen te versnellen. Tijdens de race klopte dat ook allemaal, alleen zijn we wat eerder met de tussensprint begonnen, omdat de andere ploegen ook gingen.' Boelen maakt inmiddels met haar roeipartner Muriël van Schilfgaarde weer deel uit van de acht.

Ook de vrouwen dubbel-twee met Van Nes en Eijs draagt de schuchtere bondscoach op handen. 'Korszeniowski zorgt ervoor dat je in een race zelf het initiatief neemt. Niet afwachten wanneer de anderen gaan en dan zorgen dat je meegaat, maar zelf het wedstrijdverloop bepalen. Het is een veel volwassener manier van roeien, die bij ons prima werkt', aldus Van Nes.

Door alle successen in Luzern krijgt Korszeniowski wel te kampen met een luxeprobleem voor de wereldkampioenschappen eind augustus in het Finse Tampere. Bij de zware vrouwen boordroeisters (één riem per roeister) en scullsters (twee riemen per roeister) lost hij dat op door alle kandidaten mee te nemen naar het WK. Bij de vrouwen in de lichte klasse wordt er de komende weken wederom geselecteerd voor een dubbeltwee en een skiff.

De lichte mannen vier-zonder - met Marc Emke, Brian Hitchcock, Titus Weyschedé en Christian Bolck - die ook onder Korszeniowski's verantwoordelijkheid valt, behaalde in Luzern een knappe vijfde plaats. Zij stelden daarmee eveneens hun ticket veilig voor de wereldkampioenschappen.

Het resultaat van de Holland Acht was minder spectaculair. Na de voorrondes leek een overwinning nog tot de mogelijkheden te behoren. De boot met Niels van der Zwan, Niels van Steenis, Kai Compagner, Henk Jan Zwolle, Jaap Krijtenburg, Michiel Bartman, Ronald Florijn, Nico Rienks en stuurman Jeroen Duyster behaalde twee keer winst en scoorde bovendien de snelste tijd van het weekeinde.

Tijdens de race, waarin de Nederlanders na een redelijke start een tijdlang op de vijfde plaats voeren, leek een gouden medaille ineens een stuk minder vanzelfsprekend. Het geselende tempo dat slag Nico Rienks zijn mederoeiers in de laatste vijfhonderd meter oplegde, bracht de ploeg voor de finish nog terug tot op een seconde van de Russische boot. Weer een tijd die dicht bij het baanrecord lag, maar geen gouden medaille.

Rienks: 'Teleurstellend, want de eerste plaats zat er in. Maar als je het verschil met de boten achter ons ziet, dan scheelde het maar weinig of we waren vierde geworden. Dan is zilver toch wel een stuk beter.'

Opmerkelijk was de uitschakeling van skiffeur Koos Maasdijk. De Rotterdamse roeier, twee weken geleden in Amsterdam nog winnaar van de Holland Beker, werd de afgelopen weken geteisterd door een rugblessure. Hij kwam in de voorronden niet verder dan de tweede plaats.

In totaal zijn vijftig roeiers geselecteerd voor de WK in Tampere, die van 20-27 augustus het Olympisch kwalificatietoernooi vormen. De roeibond besloot hiertoe na de opmerkelijke prestaties in Luzern. Centraal staan de acht mannen en vrouwen.

Meer over