Roeibond zet fors in op Holland Acht

De roeibond zet zwaar in op de Acht met stuurman. Dat blijkt uit de nieuwe samenstelling van de ploeg. Coach Mark Emke kiest definitief voor een mix van gelauwerde routiniers en erkende krachtpatsers....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

Emke selecteerde onder anderen de veteranen Michiel Bartman (36) en Diederik Simon (33). Dat koppel zat in 1996 ook al in de gouden Holland Acht. Van Emke's ploeg van vorig jaar, de zogenoemde Groningen Acht, liet hij alleen de drie sterkste beulen ongemoeid. Vijf 'Groningers' vielen uit de boot.

De coach zette met pijn in het hart zijn oude roeiers aan de kant, maar is ook vol hoop. Emke: 'Deze ploeg is op de ergometer gemiddeld vijf seconden sneller. En ik mag verwachten dat de roeiers hun kracht in de boot veel beter over kunnen brengen.'

Emke gebruikte naast het droogroeiapparaat ook stoelendansen als selectiemethode. Via zogenoemde seatraces wisselde hij steeds van de acht roeiers om een indruk te krijgen van de individuele invloed op de bootsnelheid. Dat hield hij op de seconde nauwkeurig bij.

Het kan er minder objectief aan toe gaan als de stuurman wordt verkozen. In maart velt Emke een oordeel over de Amsterdammer Chun Wei Cheung en de Groninger Niels van den Bovenkamp. Voor de roergangers hangt daar veel van af.

Alle olympische boten, behalve de Acht, worden door de roeiers zelf op koers gehouden. Zo ook de dubbelvier. Die boot was vorig seizoen het beoogde vlaggenschip van de Nederlandse roeiarmada, lag lang op medaillekoers, maar belandde bij de WK aan lager wal. Het vlaggenschip bleef niet alleen ver buiten de medailles, maar verspeelde ook nog de kwalificatie voor de Spelen.

En het bleef niet bij dat ene bedrijfsongeval. Ook roeier Geert Cirkel haakte vervolgens af. De dubbelvier kon naar de botensloop. Ook werd de beoogde dubbeltwee opgeblazen. De overblijvers verenigen pas nu de krachten in de Acht.

Hoofdcoach Ren Mijnders meldde vorig jaar dat hij een bundeling in de Acht niet zag zitten. Volgens hem zou dat het aantal kansen bij de Spelen reduceren. Ook Bartman had er toen geen trek in, maar beaamde wel dat het achtenveld het gat in de olympische roeimarkt vormde.

Het bewijs van die stelling werd kort daarna geleverd. De Groningen Acht, een samenraapsel van onderontwikkelde talenten en afgeschreven internationals, vocht zich in Luzern naar de vierde plaats, op slechts een paar bootlengten van wereldkampioen Canada.

Meer over