Rodzilla, de redder in nood bij de LA Lakers

In Los Angeles, waar gek doen al gewoon genoeg is, heeft erkend basketbal-clown Dennis Rodman zich na vier luttele optredens tot favoriete dorpsidioot ontpopt....

Met de talentvolle Kobe Bryant (20), genoemd als opvolger van de gestopte Michael Jordan, en megaster Shaquille O'Neal heeft Los Angeles Lakers de potentie om uit te groeien tot een dynastie zoals zesvoudig kampioen Chicago Bulls dat dit decennium was. Om die reden huiverde de basketbalwereld toen Rodman aan de selectie werd toegevoegd.

De vrees was begrijpelijk, doch voorbarig. De man met de eeuwig wisselende kleur van zijn kapsel en almaar groeiende collectie tatoeages, jurken en neusringen mag dan vooral bekend staan als storende factor in teamverband, zijn kwaliteiten als rebounder zijn ongeëvenaard.

Los Angeles merkte dat deze week. In vier wedstrijden excelleerde Rodman en wonnen de Lakers, en dat na een erbarmelijke seizoenstart die tot het ontslag van coach Del Harris leidde. De club, waar grootheden als George Mikan, Kareem Abdul-Jabbar en Magic Johnson speelden, begint zowaar in een kampioenschap te geloven.

De Lakers stonden in het verleden synoniem voor 'Showtime', opwindend spel met klinkende resultaten. Hollywood-sterren verdringen zich om een prestigieus stoeltje aan de zijlijn om met de hoops-sterren te worden gezien. O'Neal zelf acteert en zingt, waarmee de samensmelting van profbasketbal en entertainment treffend tot uitdrukking komt.

Ook Rodman heeft de NBA-formule telkens feilloos aangevoeld. Om zijn rebound-kwaliteiten werd hij in vroeger tijden nauwelijks erkend. Maar toen de laatbloeier van zijn lichaam een springend kunstwerk maakte, en een kortstondige affaire met Madonna vooral de roddelbladen wakker schudde, was zijn naam als flamboyante anarchist gevestigd.

Bij Detroit Pistons en Chicago Bulls won Rodman in totaal vijf NBA-titels, maar hij wordt voornamelijk herinnerd om zijn ondermijnend gedrag op en buiten het veld. Schorsingen, gevechten met scheidsrechters, nachtelijke bacchanalen en andere uitspattingen illustreren zijn basketbalcarrière.

Het was dan ook niet vreemd dat hij aanvankelijk aan de kant bleef toen de competitie na een arbeidsconflict later begon. Geen enkele organisatie durfde in zee met de speler, die feestend door het land toerde, in dronken toestand met een actrice in het huwelijk trad, terwijl zijn collega's serieus bleven doortrainen.

Provocatie van eenieder die in zijn onmiddellijke omgeving durft op te duiken, is een tweede natuur geworden van Dennis Rodman. Al barstte hij onlangs bij een persconferentie in huilen uit omdat hij zich zo onbegrepen voelde. Het werd natuurlijk uitgelegd als een publiciteitsstunt.

Rodman moet het dit seizoen doen met 468 duizend dollar. Vorig seizoen verdiende hij negen miljoen dollar. De Californische media noemden zijn magere salaris niettemin 'een hoge prijs' voor een eventuele landstitel. Schade aan de organisatie lijkt immers gegarandeerd, de vraag is slechts wanneer de tijdbom Rodman ontploft.

Met argusogen worden de minuten geteld, die Rodman steevast te laat arriveert op trainingen. Maar minuten duurt ook het ovationele applaus waarmee Rodzilla, The Worm, Wizard of Odd, Dr. Frankenstein, zoals de parttime travestiet ook wel wordt genoemd, door het Lakers-publiek wordt begroet.

Het zijn de regels van het spel. Wie wint, mag zoveel de kwajongen uithangen als-ie maar wil.

Meer over