Rodriguez beëdigd als president van Bolivia

Eduardo Rodriguez is donderdagavond beëdigd als president van Bolivia. De voorzitter van het hooggerechtshof volgt Carlos Mesa op, die vertrok wegens de aanhoudende crisis in het Zuid-Amerikaanse land....

ANP

Rodriguez kondigde meteen vervroegde verkiezingen aan. De afgelopen dagen benadrukte de jurist al dat hij de rust in zijn land wil herstellen. De 49-jarige Rodriguez was sinds maart vorig jaar opperrechter. Hij volgde een opleiding aan de Amerikaanse Harvard-universiteit.

De zitting van het parlement, die van de regeringszetel La Paz naar de hoofdstad Sucre was verplaatst, werd eerder donderdag verdaagd wegens gewelddadige protesten. In Sucre raakten demonstranten en politie slaags. In de avond kwam de volksvertegenwoordiging wel bijeen en aanvaardde zij uiteindelijk het ontslag van Carlos Mesa. Die was negentien maanden president.

Eerste in lijn om Mesa op te volgen was vice-president Hormando Vaca Diez maar die zag er donderdag van af. Hij had zich moeten verschansen in een kazerne wegens het escalerende geweld in het Zuid-Amerikaanse land. De oppositie vond hem onaanvaardbaar als staatshoofd omdat hij de ondernemersklasse zou vertegenwoordigen. Betogers probeerden met blokkades en demonstraties te voorkomen dat het parlement Vaca Diez tot vervanger van Mesa zou benoemen.

De vertrekkende Carlos Mesa riep donderdagavond zijn ministers nog met spoed bijeen na de dood van een 52-jarige mijnwerker en vakbondsleider in de buurt van Sucre. Volgens de vakbond hebben soldaten hem in zijn hoofd geschoten, terwijl hij op weg was naar een demonstratie. Dat gebeurde toen soldaten een bus met demonstranten onder vuur namen, aldus getuigen.

De man is de eerste dode tijdens maanden van protesten. Boeren en mijnwerkers, gesteund door de vakbonden en de linkse oppositie, eisen onder meer dat de inkomsten uit de lucratieve energiesector ten goede komen aan de Boliviaanse bevolking. Eerder deze week bezetten demonstranten olievelden en pijpleidingstations. In de steden La Paz en Sucre is het erg onrustig. Doordat toegangswegen zijn geblokkeerd, dreigt een ernstig voedsel- en brandstoftekort.

Meer over