SATIRE

Rodney Zomermaand's finest hour

 

null Beeld ANP
Beeld ANP

Eerste man 'gemotoriseerde sporten' Rodney Zomermaand was al in de nadagen van zijn loopbaan toen hij bij de TT van Assen in 1990 zijn finest hour beleefde. Het verhaal dat hij voor de maandageditie van HNS schreef, leverde hem maar liefst twee 'Tegels' op, in de categorieën nieuws én achtergrond.

Drie Amerikanen, Kevin Schwantz, Wayne Rainey en Eddy Lawson, legden in de Drentse hoofdstad in de 500cc op hun Japanse 'fabrieksfietsen' beslag op de plaatsen één, twee en drie. Terwijl zijn collega's dit voor zoete koek slikten, ging Zomermaand op onderzoek uit.

De HNS-reporter ontdekte dat de snelle 'Yanks' in de koningsklasse van de motorsport een 'zetje in de rug kregen' van Bert Bol, een Nederlandse ingenieur. Bol zou de motoren van het trio op ongeoorloofde wijze hebben opgevoerd.

Het verhaal sloeg in de motorsportwereld in als de spreekwoordelijke bom. HNS kwam met onthutsende details, bijvoorbeeld over 'uitgevijlde carburateur'. In zijn laboratorium in Eindhoven op een steenworp afstand van het PSV-stadion zou Bol de Suzuki en de twee Yamaha's van de Amerikanen illegaal hebben geprepareerd.

Hij handelde uit rancune, toonde Zomermaand aan: wegens een drankprobleem was hij in 1989 door de Nederlandse coureur Cees Doorakkers ontslagen als chef-mecanicien.

Van het trio Amerikanen maakte hij, zoals Zomermaand het beeldend beschreef, 'engelen der wraak'. Het was een zoete wraak, aanvankelijk. Doorakkers eindigde in Assen met zijn Honda op de dertiende(!) plaats.

Zomermaand ging een jaar later met de vut. Tot op de dag van vandaag is hij redacteur van een krant voor oud-HNS'ers, HNS senior.

Meer over