'Rode' staten in VS het groenst

Republikein Mitt Romney verzet zich tegen subsidie voor groene technolo-gieën. Toch blijken 'zijn' staten de grootverbruikers.

DOOR JONATHAN WITTEMAN

Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaan over banen, banen en nog eens banen - hoewel dat volgens sommige commentatoren een eufemisme is voor lagere lonen, lagere lonen en nog eens lagere lonen. Een belangrijke splijtzwam tussen presidentskandidaten Mitt Romney en Barack Obama is de 'groene' werkgelegenheid in de Verenigde Staten.

Romney zet zich af tegen de overheidssteun voor duurzame technologie onder het presidentschap van Obama. Volgens de Republikeinse campagne gaan voor iedere nieuwe groene baan elders in Amerika meerdere banen verloren. Obama zou, onder invloed van de 'milieulobby en haar dogma's', de oorlog hebben verklaard aan de olie- en kolenindustrie en vele miljarden dollars aan Amerikaans belastinggeld hebben gestort in onrendabele groene technologieën, waarvan de vermeende heilzaamheid voor de werkgelegenheid vooralsnog meer op geloof dan op gezond verstand lijkt te stoelen, aldus Romney.

Een nieuw rapport over groene banen werpt interessant licht op de tegenstellingen tussen Romney en Obama. Ondanks Romneys retoriek zijn juist de 'rode' staten, waar de Republikeinen traditioneel gezien de dienst uitmaken, de grootverbruikers van groene overheidssubsidies, blijkt uit de studie Red, white and green: the true colors of America's clean tech jobs van DBL Investors, een aan de Amerikaanse zakenbank JPMorgan ontsproten durfinvesteerder uit San Francisco.

DBL Investors steekt naar eigen zeggen het liefst kapitaal in bedrijven die sociale, economische en milieuverbeteringen weten te bewerkstelligen in de gebieden waar ze opereren. Een dergelijke investeerder heeft weinig belang bij al te nadelige berichten over de invloed van groene technologieën op de werkgelegenheid. Maar de cijfers van DBL, gebaseerd op onderzoek van de centrumlinkse denktank The Brookings Institution, zijn vrij overtuigend.

Zo blijken van de tien Amerikaanse staten waar het aantal banen uit schone technologie het hardst groeit, er vier traditioneel Republikeins te zijn: North-Dakota, Alaska, Wyoming en Nebraska. In de eerste drie van deze staten groeide het aantal groene banen het hardst van heel Amerika.

Als definitie van 'groene baan' gebruikt DBL de conservatieve omschrijving van The Brooking Instition: een groene baan produceert goederen of diensten die duidelijk bijdragen aan een beter milieu. Nog eens vier andere staten zijn zogeheten 'swing states' (Nevada, Colorado, New Mexico en North Carolina), twijfelstaten die de ene verkiezing toevallen aan de Republikeinen en de andere aan de Democraten, terwijl slechts twee van oudsher blauwe, oftewel Democratische staten tot de groei-top-10 behoren: Hawaï en de staat New York. Overigens hebben twee van de vier twijfelstaten een Republikeinse, de andere twee een Democratische gouverneur.

Ook gekeken naar staten waar groene banen het hoogste percentage van de totale werkgelegenheid uitmaken, voeren de Republikeinen de boventoon. Van de tien koplopers zijn er zes Republikeins, tegen drie Democratisch en één slingerstaat. DBL wijst er verder op dat juist veel Republikeinse gouverneurs, zoals Rick Perry (Texas) en het Republikeinse wonderkind Bobby Jindal (Louisiana) tot de grootste politieke wegbereiders behoren van banen in schone technologieën.

Toch valt er nog wel het een en ander af te dingen op de cijfers. Wat het rapport niet benadrukt, is dat Amerika volgens DBL's eigen definitie in 2010 nog altijd maar een kleine 2,7 miljoen groene banen telde - slechts 257 duizend meer dan in 2007. Over hoeveel groene banen de Verenigde Staten anno 2012 tellen, lopen de cijfers uiteen. Maar Obama zit in elk geval nog lang niet aan de vijf miljoen extra groene banen die hij tijdens de verkiezingscampagne van 2008 in tien jaar tijd beloofde te scheppen.

Aan de andere kant: de crisis heeft het verwezenlijken van deze belofte niet gemakkelijker gemaakt. Bovendien, steltt DBL, hebben alleen de staten Michigan en Minnesota samen al bijna meer groene banen dan de 136 duizend banen van de gehele Amerikaanse kolenindustrie. Maar dat is net zo goed een verdienste van het tijdperk-Bush als van het tijdperk-Obama.

undefined

Meer over