Rode Kruis: schending oorlogsrecht dreigt in Libië

DEN HAAG - De scheidslijn tussen burgers en actieve deelnemers aan het conflict in Libië is zo dun, dat schendingen van het humanitair oorlogsrecht door alle strijdende partijen op de loer liggen. Daarvoor heeft het Nederlandse Rode Kruis vandaag gewaarschuwd.

ANP
Rebellen in Benghazi. Beeld reuters
Rebellen in Benghazi.Beeld reuters

In Libië is sprake van een niet-internationaal gewapend conflict waarop de regels van het humanitair oorlogsrecht van toepassing zijn, zei hoogleraar humanitair oorlogsrecht Horst Fischer tijdens een persbijeenkomst van het Rode Kruis. 'Die regels gelden niet alleen voor het regime, maar voor alle betrokken partijen.'

Door mee te werken aan handhaving van een wapenembargo, kan ook Nederland volgens het Rode Kruis actief betrokken raken bij militaire acties die vallen onder het humanitair oorlogsrecht. Het is dan van groot belang om onderscheid te maken tussen militaire doelen en burgerdoelen, stelt de hulporganisatie.

Regering heeft recht om terug te schieten
Fischer benadrukte dat burgers alleen bescherming genieten zolang zij niet deelnemen aan gevechtshandelingen. 'Als zij de wapens opnemen tegen de regering, heeft die het recht om terug te schieten', aldus de hoogleraar. Maar als zij de wapens neerleggen, krijgen burgers hun beschermde status direct terug.

Volgens Fischer is bescherming van de burgers in Libië een belangrijke maar ingewikkelde kwestie. 'Het is moeilijk vast te stellen welke burgers vechten en welke niet, welke het doen uit eigen wil en welke worden gedwongen en gebruikt om te vechten.'

Niet alleen de regering, maar ook de rebellen en militairen uit andere landen kunnen volgens Fischer worden beschuldigd van oorlogsmisdaden op het moment dat zij op burgers schieten. 'Het maakt niet uit wat de politieke voorkeuren van deze burgers zijn', zei de jurist.

Twee ambulances zijn beschoten
Ook het Rode Kruis tast in het duister over de situatie in veel Libische steden 'Alle informatie die wij hebben komt uit de pers. Tijdens het geweld moeten wij ons terugtrekken. Er is al twee keer op ambulances van de Libische Rode Halve Maan geschoten. Daar zijn wij bezorgd over', zei directeur Cees Breederveld.

Meer over