Rode Kruis: hulpkonvooi loopt vertraging op door Oekraïne

Het ligt aan de Oekraïense autoriteiten dat de levering van Russische hulpgoederen aan Oost-Oekraïne vertraging heeft opgelopen. Dat stelde het Rode Kruis vandaag. De hulporganisatie hoopt dat het konvooi wel snel verder kan.

Redactie
Het Russische hulpkonvooi aan de grens met de Oekraine Beeld epa
Het Russische hulpkonvooi aan de grens met de OekraineBeeld epa

Russische vrachtwagens met hulpgoederen staan al een week aan de grens te wachten, omdat Oekraïne bang is dat Moskou op die manier militaire voorraden het land in wil smokkelen.

Het Rode Kruis heeft de vereiste veiligheidsgaranties voor de missie gekregen en wacht nu op toestemming van Oekraïne om de trucks de grens over te laten.

'Russische pantservoertuigen veroverd'
Oekraïense militairen hebben naar eigen zeggen twee Russische pantservoertuigen veroverd in de buurt van de Oekraïense stad Loehansk. Dat heeft het Oekraïense persbureau Interfax vandaag gemeld.

De voertuigen zouden van de Russische luchtlandingsdivisie Pskov zijn. Dat zou blijken uit documenten die zijn gevonden in de zogeheten BMD-2's.

Rusland ontkent dat het gaat om Russisch materieel. De documenten in de voertuigen zouden al jaren niet meer zijn uitgegeven door het Russische leger, liet majoor- generaal Igor Konasjenkov weten aan het Russische persbureau Ria Novosti.

Ondanks aanhoudende beschuldigingen, ontkent Rusland de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne te steunen.

null Beeld
Meer over