Nieuws

Rode Kruis doelwit van grote cyberaanval, gegevens van ‘extreem kwetsbare mensen’ buitgemaakt

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) is het slachtoffer geworden van een massale cyberaanval. Hackers hebben beslag weten te leggen op gegevens van meer dan 515.000 ‘extreem kwetsbare mensen’, van wie sommigen op de vlucht waren voor conflicten, meldt de internationale hulporganisatie.

Redactie
Vrijwilligers van het Rode Kruis op Curaçao vullen voedselpakketten, hygiënepakketten en pakketten met babyspullen, bedoeld voor mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt tijdens de coronacrisis. Beeld ANP
Vrijwilligers van het Rode Kruis op Curaçao vullen voedselpakketten, hygiënepakketten en pakketten met babyspullen, bedoeld voor mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt tijdens de coronacrisis.Beeld ANP

De aanval vond deze week plaats en werd ontdekt op computerservers die gegevens van het ICRC hosten, aldus een verklaring. De servers zijn van een extern bedrijf in Zwitserland dat de data van de organisatie beheert. ‘De aanval bracht persoonlijke gegevens en vertrouwelijke informatie in gevaar van meer dan 515.000 zeer kwetsbare mensen’, zegt het ICRC.

Het gaat bijvoorbeeld om personen die op zoek zijn naar familieleden nadat zij hen door een ramp, conflictsituatie of detentie uit het oog zijn verloren.

De internationale hulporganisatie weet niet wie de aanval heeft uitgevoerd. Ook is er geen motief bekend. Tot nu toe lijken er geen gegevens, die afkomstig zijn van ten minste zestig nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-organisaties, te zijn gelekt of te koop zijn aangeboden. Het Nederlandse Rode Kruis onderzoekt momenteel of ook gegevens van het Nederlandse Rode Kruis op de getroffen servers staan. ICRC heeft de hackers met klem opgeroepen om de gestolen gegevens niet te verspreiden.

Het ICRC maakt zich grote zorgen over de potentiële risico’s voor de getroffen mensen als de vertrouwelijke informatie wel openbaar wordt gemaakt. ‘Een aanval op de gegevens van vermiste mensen maakt de angst en het lijden van de families nog moeilijker om te verdragen. We zijn allemaal ontzet en verbijsterd dat deze humanitaire informatie doelwit was en is gecompromitteerd’, zei Robert Mardini, hoofd van het ICRC. ‘Deze cyberaanval brengt kwetsbare mensen, die al humanitaire hulp nodig hebben, in gevaar.’

Door de aanval ziet het ICRC zich gedwongen de computersystemen waarop de gegevens zijn opgeslagen af te sluiten. Er wordt gezocht naar een tijdelijke oplossing zodat de organisatie haar werk ondertussen kan voortzetten.

Meer over