Rode Kruis bezuinigt fors op personeel

Het Nederlandse Rode Kruis gaat 4 miljoen euro bezuinigen, onder meer door 45 banen te schrappen. Dat is bijna 20 procent van het totaal. De organisatie gaat meer met flexibele krachten werken. Ook wordt de organisatie slagvaardiger gemaakt door het aantal districten terug te brengen van 58 naar 25.

Medewerkers van het Rode Kruis helpen bij de Nijmeegse Vierdaagse. Beeld ANP
Medewerkers van het Rode Kruis helpen bij de Nijmeegse Vierdaagse.Beeld ANP

Dat staat in de toekomstvisie van het Rode Kruis die zaterdag tijdens de ledenraad wordt besproken. 'We gaan ons meer focussen op de kerntaken: hulpverlening en rampenpreventie in binnen- en buitenland', aldus directeur Cees Breederveld. Dat betekent dat er minder aandacht komt voor de sociale activiteiten van de organisatie.

Het Rode Kruis telt ruim 30.000 vrijwilligers die onder meer hulpdiensten assisteren bij rampen, conflicten en grootschalige incidenten. De hulporganisatie gaat kwetsbare groepen zoals ouderen en gehandicapten door middel van activiteiten minder hulpafhankelijk maken, zodat ze zich in geval van nood kunnen redden.

EHBO
In de ambitieuze plannen van het Rode Kruis staat verder dat over tien jaar de helft van alle Nederlanders eerste hulp moet kunnen verlenen. Nu kan nog maar 2 tot 3 procent van de bevolking dat, zegt directeur Cees Breederveld. 'Wij vinden eigenlijk dat iedere volwassene eerste hulp moet kunnen verlenen.'

De directeur stelt dat nu veel te weinig mensen in staat zijn in noodsituaties eerste hulp te verlenen. 'Dat speelt al als iemand door een hartstilstand plotseling neervalt. Dan is het van levensbelang dat iemand in de directe omgeving acuut hulp kan bieden. De kennis die daarvoor nodig is, willen wij beter gaan verspreiden.'

undefined

Meer over