Rode kaart en moeizame zege voor Cruijff

Atletico Madrid blijft ook na de negende speelronde de trotse koploper in de Spaanse competitie. De formatie van voorzitter Jesus Gil y Gil behaalde een zwaar bevochten 1-0 overwinning op Valladolid....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Barcelona volgt op twee punten. De ploeg van Johan Cruijff, die in de 25ste minuut met een rode kaart naar de tribune werd verwezen, won met 1-0 van Valencia. Nummer drie Espanol verloor twee punten. Tegen Atletic Bilbao kwam de club niet verder dan 0-0.

Barcelona had het in het met 90 duizend toeschouwers gevulde Nou Camp-stadion moeilijk met Valencia. Bovendien moesten de spelers het na 25 minuten ook nog stellen zonder hun trainer. Scheidsrechter Diaz Vega stuurde Cruijff na het maken van beledigende opmerkingen uit de dug-out. Cruijff wond zich op over een in zijn ogen onterechte gele kaart voor Popescu.

Uiteindelijk schoot de arbiter Barcelona in de 83ste minuut toch nog te hulp. Na een overtreding van Ferreira op Oscar wees hij naar de stip. Prosinecki nam het presentje dankbaar in ontvangst.

Real Madrid stijgt gestaag op de ranglijst. De tegenstander van Ajax in de Champions League won in het Bernabeu-stadion met 2-0 van Tenerife. Esnaider en invaller Sandro scoorden.

Na drie achtereenvolgende nederlagen won Deportivo la Coruna weer eens. De Rus Radtsjenko maakte de enige treffer in de 38ste minuut. De club die vorig jaar volop meedeed in de strijd om de Spaanse titel staat nu achtste.

De problemen bij Sevilla worden steeds groter. Het team dat nog altijd speelt zonder de geblesseerde Tarik Oulida, zakte na de 4-0 nederlaag tegen Celta de Vigo naar de laatste plaats van de ranglijst.

Ondanks een matig optreden tegen het gepromoveerde Vicenza handhaafde AC Milan zich zondag in Italië aan de kop van de rangslijst. De ploeg van Fabio Capello bleef steken op 1-1. Omdat naaste belager Parma er evenmin in slaagde Roma van zich af te schudden, bleef de voorsprong van AC Milan twee punten.

Juventus kwam, in gezelschap van Napoli, op gelijke hoogte met Parma. Juventus, dat een week geleden nog door AC Milan werd gedeklasseerd, heeft zijn superieure vorm hervonden. Dat ondervond zondag Padova. Het werd 3-1 voor de kampioen uit Turijn, waarmee de schade voor de ploeg van Michel Kreek nog meeviel.

Fiorentina, dat bij winst op Sampdoria tot op een punt van Milan zou zijn gekomen, maakte de hoge verwachtingen in Genua niet waar. De thuisploeg met Clarence Seedorf in de gelederen zegevierde met 2-1. Salsano maakte de winnende treffer.

Bij Inter Milaan wordt vol lovend gesproken over de werkzaamheden van trainer Roy Hodgson, die zijn Zwitsers bondscoachschap inruilde voor een avontuur bij Inter. Naar een zege heeft de Engelse coach zijn club echter nog niet kunnen leiden.

Het resultaat tegen het hooggeklasseerde Lazio was bemoedigend (0-0), maar de Zwitserse bondscoach gruwde bij zijn eerste optreden in het San Siro van de pijnlijke besluiteloosheid, onzekerheid en zelfs onbeholpenheid in de richting van en zeker vóór het vijandelijk doel. De club van Aron Winter bleef daardoor zonder veel problemen als enige ongeslagen.

AC Milan, zonder de geschorste Baresi, en in niets lijkend op de ploeg die vorige week Juventus aftroefde, kwam twee minuten voor rust tegen de verhouding in op voorsprong tegen Vicenza door een hard schot van Eranio.

De Milanese vreugde was van korte duur. Vlak na de hervatting bracht Roberto Murgita de thuisploeg, vorig seizoen gepromoveerd naar de Serie A en op eigen veld al ruim twee jaar zonder nederlaag, verdiend langszij met een kopstoot. Het talent Del Piero wees Juventus evenals afgelopen woensdag in het Champions League-duel tegen Glasgow Rangers, opnieuw de weg. De jonge aanvaller schoot na 38 minuten van ruim 25 meter als eerste raak tegen Padova, met een vrije trap à la Platini. Ravanelli volgde in de tweede helft zijn voorbeeld. De tegentreffer van Amoruso kwam laat en verontrustte de titelverdediger allerminst. Conte herstelde in de laatste minuut de marge.

Dino Baggio redde een nauwelijks verdiend punt voor Parma, dat opnieuw tegenviel. Donderdag verloor de ploeg in de Europa Cup verrassend met 3-0 van Halmstad. Baggio maakte tegen Roma een kwartier voor tijd gelijk. Fonseca had de Romeinen vlak voor rust op 1-0 gezet.

Metz, de verrassende koploper in Frankrijk, bleef zaterdag ook in de veertiende wedstrijd ongeslagen. Na de 0-0 in en tegen Lille heeft Metz een voorsprong van drie punten op Lens, dat 1-1 gelijk speelde bij Saint Etienne.

Paris Saint Germain handhaafde zich op de derde plaats door een 3-1 zege op Auxerre. Djorkaeff, Rai en Nouma scoorden voor de Parijzenaars. Cocard nam de tegentreffer voor zijn rekening.

Cannes, waar trainer Ayache na negentien dagen werd ontslagen en vervangen door Lacombe, speelde met 1-1 gelijk bij debutant Gueugnon. Oud-PSV'er Addick Koot werd uit het veld gestuurd. Bordeaux, de club van Richard Witschge, speelde 0-0 tegen Rennes.

Onderschrift: AC Milan-aanvaller Weah schermt de bal af voor Vicenza-verdediger Mendez. FOTO ANP

Meer over