Rode cijfers op Wall Street door Griekenland

De beurzen in New York stonden maandag in het rood. De negatieve stemming werd vooral veroorzaakt door de politieke impasse in Griekenland en de toenemende zorgen over een mogelijk vertrek van het land uit de eurozone.

Redactie
De beurzen op Wall Street, New York Beeld afp
De beurzen op Wall Street, New YorkBeeld afp

De Dow-Jonesindex noteerde tegen het einde van de handel 0,9 procent lager op 12.711 punten. De S&P 500 daalde 1 procent tot 1340 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,9 procent tot 2907 punten.

Griekenland lijkt in juni nieuwe verkiezingen te gaan houden. Er is nu geen meerderheid te vinden in het Griekse parlement om de Europese afspraken na te leven. De onderhandelingen tussen de Griekse partijen zijn maandagavond wel weer opnieuw opgestart om toch tot een coalitie te komen die de maatregelen steunt.

JPMorgan Chase zette de daling voort met een min van 2,8 procent. De grootste bank van de Verenigde Staten verloor vrijdag al ruim 9 procent na de bekendmaking van een onverwacht handelsverlies van 2 miljard dollar op een risicovolle transactie. Het verlies leidde tot het vertrek van risicodirecteur Ina Drew. Zij heeft haar ontslag ingediend.

Ook andere financiële fondsen op Wall Street ondervonden tegenwind. Zo verloor Citigroup 4 procent, Morgan Stanley daalde 4,4 procent, Bank of America zakte 1,9 procent en Goldman Sachs noteerde 1,8 procent lager.

Internetbedrijf Yahoo ziet zijn bestuursvoorzitter Scott Thompson vertrekken. Hij wordt tijdelijk vervangen door Ross Levinsohn. Thompson vertrekt vanwege de controverse rond zijn cv. De topman kwam onder vuur te liggen omdat op zijn cv een computeropleiding stond die hij nooit heeft gevolgd. Het aandeel Yahoo steeg bijna 2 procent.

Aan het overnamefront liet de Amerikaanse maker van cosmeticaproducten Avon Products zondag weten het overnamebod van 10,7 miljard dollar van de kleinere rivaal Coty te overwegen en binnen een week met een antwoord te komen. Avon klom 3,7 procent.

De euro zakte door de onrust rond Griekenland voor het eerst sinds medio januari onder de 1,29 dollar. De Europese eenheidsmunt was 1,2841 dollar waard, evenveel als aan het einde van de Europese beurshandel maandag.

De olieprijzen stonden ook onder druk. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 94,42 dollar per vat en Brentolie daalde 1 procent.

Meer over