Update

Roda zwijnt maar blijft laatste na gelijkspel tegen AZ

Roda JC heeft vandaag weer aan den lijve ondervonden waarom de ploeg tegen degradatie strijdt. De Limburgse nummer 18 van de ranglijst was voor eigen publiek tegen AZ de betere, maar kon dat niet in een zege uitdrukken. De effectieve gasten hielden Roda op een gelijkspel: 2-2.

null Beeld anp
Beeld anp

De thuisploeg begon voortvarend aan het cruciale duel, want bij verlies zou het gat met nummer 17 NEC oplopen naar 3 punten. AZ, dat donderdag nog een loodzware Europa Leaguewedstrijd afwerkte tegen Benfica, werd direct fel bestreden. Al na 10 seconden snelde Guus Hupperts zijn man voorbij, maar zijn voorzet bleek net te scherp. Roda zette vervolgens door, zag Berry Powel na een kwartier een enorme kopkans missen, maar kwam in de 25e minuut alsnog op voorsprong. Dit keer was Powel wel doeltreffend. De spits klopte Jeffrey Gouweleeuw in de lucht na een voorzet van Henk Dijkhuizen en liet AZ-doelman Esteban kansloos: 1-0.

De Limburgers verzuimden vervolgens afstand te nemen. AZ, dat al na 20 minuten Roy Beerens zag uitvallen, kwam beter in het spel en dat resulteerde nog voor rust in de gelijkmaker. Markus Henriksen, in de basis begonnen voor de geblesseerde Nemanja Gudelj, volleerde de bal bij de eerste grote AZ-kans fraai in de bovenhoek.

Ook na rust was het vooral Roda dat van zich afbeet, maar het doelpunt viel na krap een uur aan de andere kant. De bal kwam na een razendsnelle counter terecht bij Steven Berghuis, die voor rust nog goed was weggekomen toen zijn natrappende beweging slechts met geel werd bestraft. De aanvaller zette vanaf de rechterkant voor en vond Aron Jóhannsson. De IJslandse Amerikaan bleef vrij voor Filip Kurto koel en kopte de 1-2 binnen.

Hupperts bracht Roda 20 minuten voor tijd echter weer langszij. De aanvaller, dit seizoen waarschijnlijk de belangrijkste speler aan de zijde van Roda, schoot een afvallende bal achter Esteban. Zo'n 10 minuten voor tijd dupeerde Guy Ramos zijn eigen ploeg. De verdediger kreeg na een opstootje met Esteban zijn tweede gele kaart. Roda mocht vervolgens nog blij zijn dat Jóhannsson twee grote kansen op de 2-3 liet liggen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over