Roda wint van AZ en beleeft beste seizoensstart sinds 2006

Met een zware Europese wedstrijd in Roemenië achter de rug stelde AZ zondag teleur: inspiratieloos en op het oog vermoeid verloor het met 1-0 van Roda JC.

Archiefbeeld AZ'er Ridgeciano Haps. Hij baalt na een verloren wedstrijd. Beeld anp
Archiefbeeld AZ'er Ridgeciano Haps. Hij baalt na een verloren wedstrijd.Beeld anp

De Limburgers boekten alweer de derde winst van het seizoen. Ze zien de sportieve en financiële prestaties daardoor steeds verder uiteenlopen. Over de vorige eredivisieseizoenen leed de club in totaal 4 miljoen euro verlies. Ook staat een huurschuld van 1 miljoen euro in de boeken bij de gemeente.

Het faillissement van shirtsponsor Solland Solar, vorige week, scheurde de financiële wond nog verder open. 36 duizend euro inkomsten per maand ziet Roda van de balans verdwijnen. De zoektocht naar een nieuwe geldschieter is gaande.

Desondanks beleeft Roda de beste seizoensstart sinds 2006. Het won drie van de eerste vier duels. Een droomstart, volgens coach Darije Kalezic.

Kalezic is de eerste om toe te geven dat hij niet de beste selectie van de eredivisie onder zijn hoede heeft. Met 9 van de 12 mogelijke punten is de start niettemin geweldig.

Realisme en vertrouwen in eigen kunnen heeft Kalezic de Limburgers bijgebracht. De vorige week naar Turkije vertrokken spits Anco Jansen werd vervangen door middenvelder Mitchel Paulissen. Met routiniers Gibril Sankoh, Arjan Swinkels, Ard van Peppen en de scorende Rostyn Griffiths heeft Roda veel ervaring in de steeds jeugdiger wordende eredivisie.

Bij veel ploegen oogt een afwachtende speelwijze saai en traag. Bij Roda is dat anders. Het wisselt verkeerde passes regelmatig af met gouden combinaties. Alleen het doeltreffend afsluiten daarvan ontbreekt regelmatig. 'Het was hoogstaand. Dat we de 2-0 niet maken, wijt ik aan onze jeugdigheid en gemakzucht', zei Kalezic.

AZ-trainer John van den Brom vond het spel van zijn ploeg 'waardeloos'. 'We creëren te weinig kansen en we krijgen opnieuw een doelpunt tegen uit een corner. Al het mooie van donderdag (toen AZ zich plaatste voor de groepsfase van de Europa League, red.) is zo weer snel vergeten. Toen was ik trots, nu teleurgesteld.'

AZ beleeft de slechtste competitiestart in 27 jaar. Na vier wedstrijden heeft de nummer drie van vorig seizoen pas 2 punten. Van den Brom: 'Ik ben in de rust boos geworden, daarna zag je een kleine opleving. Daarna ging de vermoeidheid een rol spelen. We voetbalden tegen onszelf.'

Meer over