Update

Roda JC voorkomt vlak voor tijd stunt van Sparta

Op wonderbaarlijke wijze is Roda JC zondag ontsnapt aan degradatie uit de eredivisie. De Limburgse club leek zich al te hebben verzoend met een gang naar de Jupiler League, maar werd gered door Mark-Jan Fledderus. Met twee rake vrije trappen in de slotfase van het enerverende duel tegen Sparta Rotterdam hield de middenvelder zijn club in de Eredivisie: 2-1.

Beeld PRO SHOTS

Voor de Rotterdammers liep de middag in Kerkrade daardoor uit op een drama. De ploeg van trainer Henk ten Cate was lang op weg naar promotie, na de 0-0 in Rotterdam en het kostbare 'uitdoelpunt' van Mario Bilate, maar moest in extremis alsnog buigen voor de eredivisieclub. De oudste profclub van Nederland, die zich tot doel had gesteld na 3 jaar terug te keren in de hoogste afdeling, moet daardoor zeker nog een seizoen in de Jupiler League voetballen.

Lange tijd zag het er naar uit dat Ten Cate, die begin april werd aangesteld als vervanger van de ontslagen Michel Vonk, Sparta na een turbulent seizoen alsnog aan promotie zou helpen. De Rotterdammers gokten in Kerkrade op de counter en dat strijdplan was al snel succesvol. Bij de eerste serieuze uitbraak vond Donovan Deekman voor het doel de sluwe Bilate, die de zeer welkome 0-1 liet aantekenen. Daardoor moest Roda plotseling twee keer scoren om degradatie nog te voorkomen.

Die Spartaanse treffer kwam als een mokerslag aan bij de spelers van Roda, die toch al stijf stonden van de druk en de spanning. Wat de thuisclub ook probeerde, bijna alles ging mis. Met name Krisztián Németh raakte geen bal goed. Brood haalde zijn aanvaller enkele minuten voor rust al naar de kant voor Mikolaj Lebedynski. Hoewel Roda op bijna elke positie een kwalitatief betere speler had lopen dan Sparta, konden de Limburgers dat klasseverschil geen moment bewijzen.

Met Davy de Beule en stormram Frank Demouge als extra aanvallende krachten speelde Roda in de tweede helft alles of niets. Toen Fledderus in de 73e minuut uit een vrije trap de stand gelijk trok, keerde de hoop weer terug in de Limburgse harten. Vlak voor tijd, vanaf nagenoeg dezelfde plek, zorgde Fledderus voor de miraculeuze ontsnapping: 2-1.

Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
Beeld PRO SHOTS
Meer over