Rocker belooft Argentijnen banen

De dynamische, onorthodoxe econoom Boudou is de kansrijkste kandidaat voor het vicepresidentschap van Argentinië.

ALLART HOEKZEMA

Hij rijdt graag op een ronkende Harley-Davidson door Buenos Aires en laat geen opening van een nieuwe nachtclub aan zich voorbijgaan. Amado Boudou, minister van Economische Zaken en kandidaat voor het vicepresidentschap, is de rijzende ster van de Argentijnse politiek die met een Fender Telecaster-gitaar zijn onorthodoxe boodschap overbrengt.

De president van Argentinië, Cristina Fernández de Kirchner, verraste het land in juni toen ze Boudou, die vaak wordt bekritiseerd om zijn informele levensstijl, aanwees als haar running mate. 'Amado is een loyale man, die niet bang is voor de machtige corporaties van het establishment', verklaarde ze, terwijl de minister van Economische Zaken bloosde.

Het duo Fernández-Boudou oogstte 50 procent van de stemmen bij de voorverkiezingen in augustus. Die werden gezien als een generale repetitie voor de presidentsrace. Ongetwijfeld zal de dynamische minister op 23 oktober worden gekozen tot Argentiniës eerste rock-'n-roll-vicepresident.

Amado Boudou, 'Aimé' voor zijn vrienden, is niet zo jong als hij lijkt. Onlangs werd hij 48 jaar, maar zijn ontspannen imago maakt hem tot de populairste politicus bij de Argentijnse jeugd. Op campagnebijeenkomsten zingt hij samen met de band Mancha de Rolando De stad brandt en begeleidt hij met een scheurende gitaarsolo het protestlied Meneer de bankier, geef me mijn geld terug, om vervolgens de economische politiek van de regering uit te leggen en honderdduizenden nieuwe banen te beloven. 'Rock helpt me te communiceren met jonge mensen, want rock liegt niet, en de jeugd is de liegende politici zat', zei hij in een recent interview.

De econoom Boudou genoot een orthodoxe vorming en leunde in zijn jongere jaren aan tegen een conservatief-liberale partij, genaamd Ucedé. Zijn toenadering tot het links georiënteerde peronisme van president Fernández de Kirchner gebeurde in zijn tijd als functionaris van het nationale sociale zekerheidsorgaan Anses.

Zijn voorstel de particuliere pensioenfondsen te nationaliseren, een hervorming ter grootte van 30 miljard euro die in november 2008 met succes werd ingevoerd, katapulteerde hem in juni 2009 naar het ministerie van Economische Zaken. Als minister gebruikte hij de reserves van de Centrale Bank om de buitenlandse schuld af te lossen en ambitieuze sociale projecten te financieren, zoals kinderbijslag en de distributie van gratis computers aan middelbare scholieren.

Boudou is een gepassioneerde adept van de progressieve politiek die in 2003 werd geïntroduceerd door de toenmalige president Néstor Kirchner, de echtgenoot van het huidige staatshoofd, die op 27 oktober vorig jaar plotseling stierf. Kirchner redde Argentinië uit de rampzalige financiële crisis van 2002 door brutaalweg de overheidsuitgaven op te voeren, terwijl hij een gigantische staatsschuld herstructureerde zonder de hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Boudou beschouwt Kirchners definitieve breuk met het IMF in 2005 als de sleutel tot Argentiniës op consumptie gebaseerde herstel. 'Om ons heen kijkend in de wereld, kunnen we zeggen dat de koers van Argentinië een garantie is voor groei, ontwikkeling en investeringen. We hebben de schouders gezet onder een volksproject, waarbij de arme sectoren nooit meer achterop zullen raken', zei hij onlangs in het populaire tv-programma Sábado Bus, waar hij jamde met beroemde muzikanten.

Hij zorgt ervoor dat de banden met de entourage van de president goed blijven. In weerwil van zijn conservatieve afkomst heeft hij de steun van de belangrijkste vakbondsleider, Hugo Moyano, en de genegenheid van de invloedrijke humanitaire organisaties van de Oma's en Moeders van het Meiplein, wier bijeenkomsten hij geregeld bijwoont. Ondanks zijn rockerretoriek kan hij het bovendien goed vinden met de financiële wereld.

Critici die zeggen dat de acht jaar van ononderbroken groei in Argentinië op de middellange termijn zal worden bedreigd door het inflatiepeil van 25 procent, kunnen op zijn spot rekenen. 'Op de middellange of lange termijn zullen we allemaal dood zijn', zei Boudou. 'Laten we ons bezighouden met de huidige problemen.'

Onlangs schreef een boze Argentijn in een Twitter-boodschap niet blij te zijn met Boudou's rock-'n-roll-praktijken: 'We willen een minister, geen gitarist. Het voortbestaan van ons land is in gevaar.' Boudou twitterde hem onmiddellijk terug: 'Jij leeft vast en zeker in een ander land. Er bestaan geen risico's voor Argentinië.'

Aníbal Fernández, de kabinetschef van de president, zei vorige week: 'Amado's onbevangenheid betekent niet dat hij niet serieus is. Ik heb politici gekend met ernstige gezichten die op desastreuze wijze ons land beroofden. Amado is een verademing.'

undefined

Meer over