Rock 'n' roll krijgt in Cleveland Hall of Fame

DPA/AP..

CLEVELAND

Op 1 september is het zover: dan wordt in het Amerikaanse Cleveland de Rock 'n' Roll Hall of Fame geopend. Het museum van de rockmuziek moet een pelgrimsoord worden waar jaarlijks een half miljoen bezoekers naar toe trekken.

Het avant-gardistische museumgebouw op de oever van het Erie-meer is ontworpen door de beroemde Chinees-Amerikaanse architect I. M. Pei en kostte 92 miljoen dollar, aanzienlijk meer dan oorspronkelijk begroot was.

Het museum eert niet alleen de 'klassieke' rock 'n' roll. Curator James Henke heeft de wortels van de rock in blues, jazz en country net zo goed willen documenteren als de vertakkingen in soul en folk en de nieuwere vormen rap, grunge en neo-punk. Omdat het museum geen enorme bedragen wilde neertellen voor rock-devotionalia op veilingen bij Christie's of Sotheby's, heeft de curator overal 'gebedeld'.

In elke band bleek minstens één muzikant te zitten die zich erop had toegelegd instrumenten en podium-attributen te bewaren. Daarnaast kwamen veel attributen terecht in de vitrines van caféketens als Hard Rock Café. Henke kreeg zo ongeveer vierduizend stukken bij elkaar.

De collectie rock 'n' roll-voorwerpen zal tot leven gebracht worden door interactieve tentoonstellingen, waarbij gebruik gemaakt wordt van film, video, audio- en computerapparatuur. Het museum wil zo méér laten zien dan alleen attributen als John Lennon's Rickenbacker-gitaar, of de met de hand geschreven tekst van Purple Haze van Jimi Hendrix. Tot de collectie behoren verder het high-school diploma van Buddy Holly; de jurk die Grace Slick droeg tijdens Woodstock; de gitaar en jumpsuit van Wilson Pickett en een schoolrapport van Keith Moon, waarin de toekomstige drummer van The Who 'beloftevol in de muziek' blijkt.

Het idee een rock 'n' roll-museum te openen dateert al uit het begin van de jaren tachtig. De directeur van Atlantic Records, Ahmet Ertegun, was toen bezig met de oprichting van de stichting Rock 'n' roll Hall of Fame, een initiatief om belangrijke musici te eren. De ceremonie waarin de ereleden werden bekendgemaakt groeide uit tot een mateloos populaire televisie-uitzending.

In 1986 werden de eerste leden van de Rock 'n' Roll Hall of Fame gekozen. Deze lichting omvatte de grootste namen uit de rock 'n' roll van de jaren vijftig: Elvis Presley, Chuck Berry, Fats Domino en Jerry Lee Lewis. De leden die dit jaar zijn gekozen omvatten onder meer The Allman Brothers Band, Al Green en Martha and the Vandellas; vertegenwoordigers van diverse rockstijlen.

Tijdens de beginjaren had de Hall of Fame geen vaste vestigingsplaats. Later werd Cleveland gekozen als vaste plaats voor de ceremonie. De stap naar de vestiging van een museum was snel gemaakt.

Cleveland werd deels gekozen wegens zijn historische bijdrage aan de verspreiding van de rock 'n' roll met enkele zeer invloedrijke radiozenders.

Cleveland was ook de stad vanwaaruit de discjockey en rock 'n' roll-predikant Alan Freed zijn programma uitzond. Hij weigerde, begin jaren vijftig, covers door blanke artiesten uit te zenden en draaide uitsluitend de originele door zwarten uitgevoerde songs. Freed wordt ook gezien als de man die de term rock 'n' roll introduceerde. Het door hem georganiseerde 'Moondog Coronation Ball' in 1952 in Cleveland is erkend als het eerste rockconcert.

Meer over