Road to Perdition, Jane Eyre, Psycho

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Paul Newman en Tom Hanks in Road to Perdition. Beeld null
Paul Newman en Tom Hanks in Road to Perdition.

Road to Perdition (Sam Mendes, 2002)
RTL 8, 20.30-22.45

Aan zijn debuut American Beauty kan Sam Mendes' tweede film niet tippen, maar desondanks maakte hij van Road to Perdition (een verfilming van een gangsterstrip uit 1998) een niet te missen misdaaddrama, al is het maar omdat Paul Newman zijn laatste echte rol speelde. Newman is de maffiabaas die Tom Hanks in dienst heeft. Die heeft te midden van uiterst sfeervol opgetuigde decors een rekening te vereffenen. Dat valt hem zwaar, omdat zijn mores hem anders ingeven en hij zijn zoon niet zo wil opvoeden. Ook met een doodenge Jude Law als gestoorde persfotograaf dan wel huurmoordenaar.


Jane Eyre (Cary Fukunaga, 2011)
Canvas, 20.40-22.35 uur.

Beeldschoon maar gesloten, een toonbeeld van zelfbeheersing, zo zet Mia Wasikowska het klassieke personage Jane Eyre neer. De onder het oppervlak kolkende passie is voelbaar - precies zoals het hoort in een klassieke bewerking van Charlotte Brontë's roman. En klassiek is de verfilming, al nemen Cary Fukunaga (vaste regisseur van het gelauwerde eerste seizoen van True Detective) en scenarist Moira Buffini de structuur van het boek op de schop. Doordat de makers vasthouden aan de statige taal van Brontë en de aankleding (licht, decor) overdadig is, is deze Jane Eyre bovenal een smaakvol, soms licht ontroerend plaatjesboek.

Psycho (Alfred Hitchcock, 1960)
Fox, 22.00-23.50 uur.

Eéék ééék ééék. De kop boven een interview met musicus Vincent van Warmerdam over Psycho, vorige zomer in deze krant, zei alles over de status van de film. Soms zijn woorden overbodig.

Meer over