ROAD NORTH

ROAD NORTH **

Roadmovie/drama

Regie Mika Kaurismäki. Met Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann, Peter Franzén In 8 zalen

'Ik ben je vader.' Vijfendertig jaar lang heeft hij niks van hem gehoord, maar plotseling duikt hij op in het leven van Timo. Leo, een rokende, zuipende, vloekende beer van een vent, die zich gedraagt alsof hij zijn zoon gisteren nog heeft gezien. 'Kom mee, we gaan naar het noorden.'

Dat Timo, een nerveuze, pas gescheiden concertpianist, prompt alles uit zijn handen laat vallen om met zijn oude vader mee te gaan, is een van de vele onwaarschijnlijkheden in het scenario van Road North, een Finse roadmovie waarin de personages meer lijken op pionnen in een schaakspel dan op echte mensen.

Het is alsof regisseur en scenarioschrijver Mika Kaurismäki - de oudere broer van Aki - een voor een de punten afstreept die een van elkaar vervreemde vader en zoon nader tot elkaar moeten brengen.

Road North kent een paar sterke momenten, vooral wanneer er weemoedige Finse liederen klinken. Maar Mika Kaurismäki vindt geen goede balans tussen humor en melancholie: zowel de grappen als de pogingen tot ontroering doen in deze film geforceerd aan. PK

Gambit *

KOMEDIE

Regie Michael Hoffman. Met Colin Firth, Cameron Diaz, Alan Rickman, Tom Courtenay. In 17 zalen

Eén keer eerder schreven de broers Joel en Ethan Coen (The Big Lebowski, No Country for Old Men) samen een film die ze niet zelf regisseerden: in 1985 verfilmde Sam Raimi hun quasikomische misdaadverhaal Crimewave.

Net als toen is ook hun scenario van Gambit, een komedie over een Britse kunstcurator (Colin Firth) die een Amerikaanse cowgirl (Cameron Diaz) betrekt in een ingewikkeld complot om een vervalst schilderij te verkopen, van zeer bedenkelijk niveau.

De regie van dit verhaal uit handen geven is de enige wijze beslissing die de Coens maakten rond deze dissonant in hun oeuvre.

Gambit is een bewonderingswaardig flauwe screwballkomedie die de cultuurverschillen tussen Amerikaanse lompheid en de Britse stiff upper lip tot op het bot uitmelkt, waarin vervelende personages elkaar om de haverklap vrolijk op hun gezicht slaan, gelardeerd met schijtlollige muziekjes om de boel vooral lekker luchtig en ludiek te houden.

Firth die in zijn onderbroek door een poepchic hotel wandelt, een oude dame die ongezien een scheet denkt te laten: zelfs de minste Coenfilms (intolerable cruelty en the ladykillers) zijn een straatlengte beter dan dit.

berend Jan Bockting

Dunder-klumpen ****

Fantasy

Regie Per Ahlin In 13 zalen

Zweedse kinderklassieker uit 1974, nu digitaal uitgebracht en nog steeds het kijken waard. De eenzame trol Dunderklumpen kan wel wat vriendjes gebruiken, en gaat er daarom vandoor met Camilla's tot leven gewekte knuffels. op de hielen gezeten door haar broertje Jens, vader Beppe, een geit en een hommel.

Hoe ouderwets de combinatie tekenfilm en live action inmiddels ook mag zijn, zelfs 3D-verslaafde ogen kunnen zich laven aan dit feestrijke, fantasievolle sprookje waarin bergen lopen en huizen met krakende stem van zich laten horen. KT

undefined

Meer over