RMS stuurt geld naar gewapend verzet Molukken

De RMS-regering in ballingschap stuurt geld naar gewapende verzetsgroepen op de Molukken, die vechten tegen het Indonesische leger en gewelddadige moslimorganisaties....

De RMS heeft de verzetsorganisaties vorig jaar opgeroepen zich onder één staf te verenigen, zo blijkt uit een brief die woensdag is gepubliceerd. Op deze manier zou de RMS gemakkelijker en sneller hulp kunnen bieden.

De president wil niet zeggen hoeveel geld sindsdien is overgemaakt aan vier verzetsgroepen. 'We doen het regelmatig', aldus Tutuhatunewa. 'Als we geld hebben dan geven wij.' De RMS laat het aan de organisaties over hoe ze het geld besteden. Volgens de Molukse leider heeft hij geruchten gehoord dat er met een deel van het geld wapens zijn gekocht, maar dit kon niet worden bevestigd.

Tutuhatunewa: 'So what, als dat wel is gebeurd? Het is niet onze beslissing. Zij moeten daar afwegen wat ze het hardst nodig hebben. De mensen op de eilanden zijn hun lijf en goed aan het verdedigen. Ze staan met de rug tegen de muur. Genocide vindt daar plaats.' De RMS-president is niet bang dat de steun hem in problemen kan brengen met de Nederlandse regering. De Binnenlandse Veiligheidsdienst wees er eerder op dat het geld dat Molukkers in Nederland inzamelen mogelijk voor de aankoop van wapens wordt gebruikt.

'Ik maak mij niet druk om wat Nederland of anderen hiervan vinden', betoogt Tutuhatunewa. 'Mijn dorp op de Molukken bestaat niet meer. Mensen zouden het mij kwalijk moeten nemen als ik niets had gedaan. De inwoners van de Molukken hebben dit geld nodig.' In zijn brief vraagt de Molukse leider het verzet voorzichtig te zijn. Volgens hem werken de Nederlandse en Indonesische inlichtingendiensten samen om de RMS in de gaten te houden.

Meer over