RJR Nabisco verkoopt tabakspoot aan Japan

RJR Nabisco, de fabrikant van ondermeer Camel-sigaretten, verkoopt zijn internationale tabaksdivisie voor 8 miljard dollar (16 miljard gulden) aan Japan Tobacco....

Daarna zal het bedrijf in de Verenigde Staten zijn tabakspoot R.J.Reynolds, loskoppelen van de voedingsdivisie. Nabisco is de belangrijkste koekjes- en crackersfabrikant in de VS. Met de opbrengst van de tabaksfabriek aan Japan wil Nabisco zijn schulden afbetalen. Japan Tobacco is voor tweederde in handen van de overheid en beheerst 80 procent van de markt in Japan.

De opsplitsing van het bedrijf gebeurt mede op aandrang van de aandeelhouders, die genoeg hebben van de lange reeks rechtszaken in de VS, waarbij de tabaksindustrie werd geconfronteerd met gigantische schadeclaims van patiënten die ziek zijn geworden door het roken, of van hun nabestaanden. Analisten verwachten dat meer Amerikaanse bedrijven hun tabaksdivisie zullen afsplitsen. 'Dat ligt voor de hand als jury's zulke krankzinnige uitspraken doen', zei een van hen.

Meer over