RIVM verklaart kip veilig en betreurt 'onrust'

AMSTERDAM Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) fluit een eigen onderzoekster terug die vrijdag stelde dat kippenvlees te gevaarlijk is geworden om nog verkocht te kunnen worden....

Van onze verslaggever

Dat stelde het instituut maandag in een speciaal persbericht. Daarin wordt het oude advies herhaald om kip voor consumptie goed te verhitten en te voorkomen dat het rauwe vlees in aanraking komt met ander voedsel.

Medisch microbiologe Maurine Leverstein-Van Hall, onderzoekster van het RIVM, maakte op een congres bekend dat in januari een oudere vrouw uit de regio Utrecht is overleden aan een gecompliceerde urineweginfectie. Bij haar werd de ESBL-bacterie, die resistent is tegen antibiotica, aangetroffen. Volgens Leverstein is 95 procent van het kippenvlees in de winkels besmet met ESBL. Zij stelde dat het risico van kip te groot was geworden om het vlees nog aan te bieden.

De supermarktbranche eiste meteen duidelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid. ‘Als een onderzoekster van het RIVM stelt dat kippenvlees te gevaarlijk is geworden, dan moeten wij toch meteen alle kip uit de winkels halen?’, zegt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL). ‘En 100 miljoen kippen in Nederland moeten worden geruimd.’

Het maandag inderhaast opgestelde persbericht van het RIVM, waarin het oude advies over keukenhygiëne wordt herhaald, heeft de gemoederen weer wat bedaard. Jansen: ‘er is onnodig onrust gecreëerd. De overheid heeft hier een paar steken laten vallen.’

Toch zijn supermarkten er nog niet gerust op. Het CBL vindt dat de pluimveehouders serieuzer werk moeten maken van het voorkomen van besmet vlees. ‘De sector moet aan de slag. De vrijblijvendheid moet eraf’, zegt Jansen die directeur consumentzaken en kwaliteit is. Hij zegt dat niet om de eigen omzet te beschermen, verzekert de directeur. ‘De consument kiest in de supermarkt wel een alternatief. Dit gaat alleen om de veiligheid van onze klanten.’

Het Productschap Vlees, Vee en Eieren erkent dat de resistente ESBL-bacteriën op grote schaal in kip voorkomen. Die constatering is volgens een woordvoerster niet nieuw. Volgens haar is het productschap ‘volop bezig’ met het terugdringen van het gebruik van antibiotica bij kippen. Middelen die belangrijk zijn voor de menselijke gezondheidszorg, worden volgens haar al niet meer gebruikt.’

Tijdens het slachten van dieren kunnen ESBL-producerende bacteriën de buitenkant van het vlees besmetten. Het vlees moet worden gekoeld om de vermenigvuldiging van de bacteriën te vertragen. Voor consumptie moet het door en door worden verhit, zodat alle bacteriën dood gaan.

Het RIVM gaat een zogeheten deskundigenberaad bijeen roepen om de laatste inzichten op het gebied van ESBL te bespreken. In het voorjaar vond ook al zo’n beraad plaats.

Meer over