Het weerbericht

RIVM kondigt ‘hitteplan’ af om tropische temperaturen

Op een bloedhete dag in juli 2018 zocht een vrouw verkoeling in een fontein aan het Van Beuningenplein in Amsterdam tijdens de eerste hittegolf in drie jaar tijd. Het was met 35 graden nog nooit zo warm geweest in de stad.Beeld ANP / Remko de Waal

Er ontstaat een omvangrijk hogedrukgebied boven de Noordzee en het zuiden van Scandinavië. Aan de grond waait daardoor een droge oosten- wind. In hogere luchtlagen staat een zuidelijke stroming, waarmee hete lucht vanuit Marokko over Spanje en Frankrijk naar Nederland wordt gevoerd. 

Hierdoor verschijnen er zomerse waarden van 25 tot 29 graden op de thermometers. Het is behoorlijk zonnig en er waait een zwakke of matige noordoostenwind, windkracht 2 tot 4. Op de Waddeneilanden blijft het kwik daardoor wat lager. 

Na het weekend bereikt Nederland de heetste lucht. In het binnenland worden tropische temperaturen van 30 tot 35 graden verwacht, mogelijk een enkele dag nog hoger. De nachten verlopen ook uitzonderlijk warm, zeker in de steden. Er waait eerst een matige oostenwind. In de loop van de week kan de wind naar het noorden draaien, in dat geval krijgen de noordelijke provincies met koele zeelucht te maken. In het zuiden en zuidoosten blijft het wel tropisch warm. 

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft zondag het ‘hitteplan’ afgekondigd voor grote delen van Nederland. Het gaat om de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg.

Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico’s van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten. ‘Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken’, aldus het RIVM.

Vanaf vrijdag en in het weekend lijkt de kans op afkoeling en mogelijk ook onweersbuien toe te nemen.

Meer over