RIVM: geen relatie dood drie baby's en vaccin

Tussen het overlijden van drie baby's eind vorig jaar en het vaccin dat ze vlak daarvoor hadden gekregen, is geen verband aangetoond.

ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De drie zuigelingen overleden november 2009 vlak nadat ze waren ingeënt tegen pneumokokken met het middel Prevenar, gemaakt door medicijnfabrikant Wyeth. De kinderen waren drie tot zes maanden oud. Ze stierven anderhalf tot zes dagen na de vaccinatie.

Het vaccin wordt in Nederland sinds 2006 gebruikt. Vele duizenden kinderen hebben het toegediend gekregen. Ook in het buitenland wordt het op grote schaal gebruikt. Volgens het RIVM zijn er nog nooit ernstige bijwerkingen aangetoond.

Het RIVM heeft het onderzoek naar de dood van de zuigelingen uitgevoerd in samenwerking met een commissie van onafhankelijke deskundigen. Ook de comissie heeft, volgens het RIVM, geoordeeld dat er geen aantoonbaar verband is tussen de dood van de kinderen en het gebruik van het vaccin. Het gebruikte vaccin maakte deel uit van een partij die ook in het buitenland is gebruikt. Er zijn nergens sterfgevallen gemeld.

Europese medicijnlaboratoria hebben op verzoek van de EMEA, een Europese organisatie die medicijnen beoordeelt, onderzoek gedaan naar het middel. Ook zij concluderen dat het voldeed aan alle veiligheidseisen. De productieserie waartoe het omstreden vaccin behoorde, is na het bekend worden van de kinderen in Nederland niet meer gebruikt. Volgens het RIVM kan de stop worden opgeheven.

Pneumokokkenziekten worden veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via niezen en hoesten. Heel af en toe kan de besmetting leiden tot zeer gevaarlijke ziekten als hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking. Vooral kinderen tot twee jaar en ouderen zijn vatbaar.

Sinds 2006 worden jonge kinderen via de consultatiebureaus standaard gevaccineerd tegen de pneumokokken. Het aantal ziektegevallen is sindsdien fors gedaald zegt het RIVM: Voor die tijd hadden 25 op de 100.000 kinderen een pneumokokkeninfectie. Na 2006 daalte dat aantal tot vijf op de 100.000 kinderen.

Meer over