Rivier in India plots bijna opgedroogd

Een grote rivier in het noordoosten van India is plotseling bijna opgedroogd. De bewoners vermoeden dat de oorzaak in China ligt, waar de rivier ontspringt.

De rivier Siang in Inida op archiefbeeld Beeld afp
De rivier Siang in Inida op archiefbeeldBeeld afp

De rivier Siang levert normaal veel water voor de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh. De rivier van 2900 kilometer voert dan naar Assam en uiteindelijk Bangladesh.

'Het is schokkend om ineens stukken zandbodem te zien in een lang deel bij de stad Pasighat', zei een parlementslid van de deelstaat donderdag. 'We vermoeden dat China de rivier heeft omgeleid of er een dam in heeft aangelegd.' Volgens hem stroomt er 40 procent minder water.

Waterkrachtcentrale
Het economisch snel groeiende China bouwt in eigen land een waterkrachtcentrale langs de rivier. Maar de Chinese premier heeft zijn Indiase collega nog eind augustus verzekerd dat er absoluut geen gevaar was dat de toestroom zou verminderen. De premier zei verslaggevers donderdag dat hij de Indiase ambassadeur in China dat laat controleren.

De twee regionale grootmachten India en China hadden besloten dat 2012 het jaar wordt van Vriendschap en Samenwerking tussen India en China.

Meer over