Rivaliserende Talibanfacties Afghanistan sluiten wapenstilstand

Twee rivaliserende facties van de Taliban zijn maandag in het zuiden van Afghanistan een wapenstilstand overeengekomen. De adempauze moet de strijdende partijen de gelegenheid bieden hun doden te begraven en gewonden te verzorgen, meldt de gouverneur van de provincie Zabul.

Taliban-strijders luisteren naar een toespraak van Mullah Mohammad Rasool. Beeld afp
Taliban-strijders luisteren naar een toespraak van Mullah Mohammad Rasool.Beeld afp

In het district Arghandab is drie dagen lang fel gevochten, zei de woordvoerder van de gouverneur. Minstens 47 strijders van beide zijden zijn volgens hem gesneuveld en 53 strijders zijn gewond geraakt. Achttien manschappen van een nieuwe splintergroep van Talibanstrijders zijn door hun rivalen gevangengenomen.

De Taliban zijn verdeeld geraakt na het overlijden van hun oprichter, Mullah Mohammad Omar. De Afghaanse regering meldde in juli dat Mullah Omar al twee jaar dood was, maar dat de leiding van de Taliban dit nieuws had verzwegen. Mullah Akhtar Mansoor heeft ondertussen de leiding van de Taliban overgenomen, maar een smaldeel dat het hier niet mee eens is heeft vorige week Mullah Mohammad Rasool tot 'opperste leider' gekozen. Deze splintergroep is sindsdien in een hevige strijd verwikkeld met andere Taliban.

Postuum: Mullah Omar (1960-2013)

De man die al sinds 2001 niet meer was gezien in de openbaarheid is, naar nu blijkt, in 2013 overleden. Hij was de 'opperste leider' van de wrede Taliban.

'Steun van IS'

Rasool is een oudgediende onder de Taliban. Het is onduidelijk hoeveel steun hij geniet. Een anonieme Taliban-commandant die trouw is aan Mansoor zegt dat de groep van Rasool steun heeft gezocht bij de groep Islamitische Staat, omdat Rasool zelf over te weinig strijders beschikt. 'Het is duidelijk dat de groep van Mullah Rasool Akhtar Mansoor het niet alleen aankan, daarom hebben ze IS nodig. Wij zeggen dat al langer en het is nu bewezen.'

IS, dat grote delen van Irak en Syrië in handen heeft, breidt langzaam zijn aanwezigheid in Afghanistan uit. De groep beheerst nu enkele districten in de oostelijke provincie Nangarhar aan de grens met Pakistan en heeft ook voet aan de grond gekregen in Zabul.

Rasool werd vorige week tot 'opperste leider' gekozen. Beeld afp
Rasool werd vorige week tot 'opperste leider' gekozen.Beeld afp
Meer over