Riskant: met slok op online bankieren

Er is een nieuwe alcohollimiet nodig: voor wie uit de kroeg nog achter zijn computer duikt om bankzaken te regelen....

Van de ruim duizend klanten die na middernacht nog inloggen, blijkt een flink deel zoveel alcohol te hebben genuttigd dat ze financiële transacties doen waarvan ze later spijt krijgen.

'Onze helpline krijgt veel telefoontjes met argeloze reacties van mensen die na middernacht nog hele domme financiële transacties hebben gedaan', zegt T. Saywer van Cahoot.

Soms weten klanten de volgende ochtend helemaal niet meer dat ze met bankzaken bezig zijn geweest. Ze klagen dat er geld van hun rekening is verdwenen, terwijl ze die bedragen zelf hebben overgemaakt.

Online bankieren neemt een grote vlucht in Groot-Brittannië. Online-banken als Egg, Smile en Cahoot hebben honderdduizenden klanten. Vooral in de eerste maanden van dit jaar is het aantal geëxplodeerd.

Een 29-jarige man uit Manchester erkende tegenover Cahoot dat hij na terugkeer uit de kroeg bijna altijd op grote schaal cd's en boeken ging kopen die hij eigenlijk helemaal niet nodig had. 'Het was een onaangename verrassing toen de spullen arriveerden en vooral toen ik de bankafschriften kreeg.' Een 27-jarige man uit Londen bekende dat hij onder invloed van alcohol urenlang geld overmaakte van zijn lopende rekening naar spaarrekeningen en weer terug. 'Toen ik mijn afschrift kreeg, snapte ik er niets van en dacht ik dat ik veel te veel geld had uitgegeven.'

Cahoot - dochter van de Britse bank Abbey National - is juni vorig jaar opgericht en heeft al meer dan honderdduizend klanten, veelal tussen de 25 en 44 jaar oud. De helft van de transacties wordt laat in de avond of na middernacht gedaan. Volgens het onderzoek van Cahoot zijn klanten geobsedeerd door hun banksaldo. Velen controleren hun banksaldo meer dan tien keer per week.

Meer over