Risico van het vak

Als je, dezer dagen, veel tv kijkt word je vanzelf een onheilsprofeet. De somberste Kosovo-scenario's krijg je op één avond in tienvoud voorgeschoteld....

Bernard Hammelburg, Net 5-anchorman, beschermt op eigen houtje onze belangen. Vorige week onderwierp hij, in Morgen gebeurt het, zaakgelastigde Novakovic aan een pathetisch kruisverhoor. 'U bent al jarenlang bezig met de meest gruwelijke praktijken!' Hammelburg raakte haast uit zijn doen toen verslaggeefster La Porte zoek was. 'Ik hoop dat ik u aan uw woord kan houden en we Nynke veilig terugzien!'

Verslaggevers wanen zich soms helden. Dat Netwerk-correspondent Harald Doornbos hals over kop Servië moest verlaten hebben we geweten. Hij hing zelfs in een RTL 4-middagmagazine aan de telefoon voor een onvervalste klaagzang. 'Je bent overgeleverd aan de heidenen!' Zondag liet hij zich door Fons de Poel interviewen. Hij sprak over 'huiveringwekkende' taferelen, over zijn angst voor 'dat tuig', over zijn aftocht uit 'die hel'. En, opnieuw: 'Het was rennen voor je eigen leven'. Risico van het vak, zou ik zeggen. Ik begrijp de angst en de opwinding. Maar uithuilen doe je thuis, en niet bij je baas in een actualiteitenrubriek.

NOS-Journaal-verslaggever Gerri Eickhof is niet met de staart tussen de benen weggerend. Ondanks dreigementen. Ondanks censuur. Hij bericht, zo goed en kwaad als dat kan, nog dagelijks vanuit Belgrado. Zijn toon is zakelijk. Zijn reportage van gisteren was, zei Philip Freriks, 'goedgekeurd door de Joegslavische censor'. Ook Wouters Kurpershoek, voor het Journaal in Montenegro, klopt de boel niet op. Gisteren liet hij vluchtende Kosovaren aan het woord die, zolang ze op Joegoslavisch grondgebied zijn, niet met hun gezicht in beeld durven. Hij was sceptisch over de opvang van vluchtelingen in Montenegro. 'De autoriteiten zijn er niet op berekend al die duizenden monden te voeden.' (Kurpershoek verzorgde laatst ook een reeks reportages vanuit het door een burgeroorlog geteisterde Sierra Leone. Ondanks schokkende beelden van gemartelde mensen en piepjonge moordenaars opnieuw die nuchtere, informatieve aanpak.)

Ik zap intussen van Hammelburg naar NOVA. Weer het heroïsche militaire jargon van de NAVO-bevelhebber. Weer beelden van wanhopige vluchtelingen in vrachtwagens. Als je, dezer dagen, veel tv kijkt is dat niet goed voor de gezondheid.

Meer over