Risico van burgerdoden blijft groot

Amerikaanse luchtaanvallen op strijders van ISIS in Irak zijn riskant. Doordat de rebellen zich vaak onder de bevolking mengen, zijn ze moeilijk uit te schakelen.

Hoe kunnen Amerikaanse commando's het Iraakse leger helpen bij de strijd tegen ISIS?

Ze kunnen het Iraakse leger van tactische adviezen voorzien en inlichtingen verzamelen over het opereren van ISIS. Momenteel moeten de VS varen op de inlichtingen van anderen, omdat ze zelf geen oren en ogen meer op de grond hebben. Actief bij de strijd inzetten, is uit den boze omdat Obama de terugkeer van gevechtstroepen naar Irak heeft uitgesloten. Maar mocht Obama later besluiten ook luchtaanvallen te willen uitvoeren, dan kunnen bijvoorbeeld Green Berets als Forward Air Controller (FAC) de vliegtuigen leiden naar het doelwit. De commando's werden op deze wijze succesvol ingezet in 2001 om de Noordelijke Alliantie in Afghanistan te helpen de Taliban te verslaan. Evenals bij de zoektocht in Tora Bora naar Al Qaida-leider Osama bin Laden.

undefined

Zijn luchtaanvallen wel een effectieve militaire optie tegen het rebellenleger?

Als het aan premier Nouri al-Maliki ligt, verschijnen Amerikaanse B-1 Lancer-bommenwerpers aan de Iraakse horizon om af te rekenen met de jihadisten. Maar van Mosul tot Tikrit bevinden ze zich nu in woonwijken. Precisie-bombardementen, ook met de F-18's van het vliegdekschip George H.W. Bush, in deze steden zijn geen optie vanwege het gevaar van burgerdoden.

undefined

Is het ISIS-leger dan niet kwetsbaar voor Amerikaanse aanvallen vanuit de lucht?

Als ze zich over de weg verplaatsen wel. 'Er zijn grote stukken woestijn die ze moeten doorkruisen met hun voertuigen', aldus senator John McCain. Maar om de B-1's, de F-18's en ook de F-16's, die in Koeweit en Turkije zijn gestationeerd, naar hun doelen te dirigeren, moeten de militaire planners wel over de juiste inlichtingen beschikken. Zijn die Toyota-pickup's die zich verplaatsen van Tal Afar naar Mosul wel rebellen? Of toch vluchtende burgers? Dit actuele beeld van het operatiegebied kunnen met name de onbemande Predator-drones verzamelen. Maar de vraag is of Qatar, Koeweit en Turkije, waar ze nu zijn gestationeerd, instemmen met hun inzet.

undefined

Zullen luchtaanvallen het einde betekenen van het ISIS-offensief?

Geen enkele rebel houdt ervan dat een JDAM-bom van 900 kilo, afgevuurd vanaf zo'n 30 kilometer, op hem af komt en met grote precisie inslaat. Maar de bombardementen, hoe succesvol ook, zullen geen zin hebben als het Iraakse leger op de grond blijft vluchten. 'We waren verrast dat ze gewoon hun wapens weggooiden', erkende de Amerikaanse minister van Defensie Hagel in het Congres.

undefined

Kan het Iraakse leger, dat met miljarden van de VS is opgezet, zelf geen luchtaanvallen uitvoeren?

De VS betalen nu de prijs voor het besluit, na de val van Saddam Hussein, om de opbouw van een nieuwe luchtmacht geen prioriteit te geven. Washington wilde zo voorkomen dat Irak in de toekomst weer een bedreiging zou vormen voor de buurlanden. F-16's zouden nu goed van pas komen. Irak heeft nu wel 36 F-16's gekocht, maar deze zijn er nog lang niet. Het gaat jaren duren voor de Iraakse piloten de toestellen goed kunnen inzetten. Hetzelfde geldt voor de 24 bestelde Apache-helikopters. Bagdad heeft nu Russische Mi Mi-helikopters, maar veel te weinig.

undefined

Meer over