Rio is nog geen Londen voor Nederlandse zwemploeg

Na de tegenvallende prestaties van de Nederlandse zwemploeg wordt er met weemoed teruggedacht aan Londen, toen Nederland tweemaal goud, zilver en brons bemachtigde. Zijn de zwemmers zoveel slechter dan vier jaar geleden, of is de concurrentie gewoon beter geworden?

Femke Heemskerk. Beeld epa
Femke Heemskerk.Beeld epa

Ze is het kroonjuweel van de Nederlandse zwemploeg, maar Ranomi Kromowidjojo klokte vannacht in de halve finale de zevende tijd op de 100 meter vrij. 53,42 seconden had ze daarvoor nodig. Een stuk trager dan haar gouden race in Londen, toen ze met een tijd van 53,00 een olympisch record zwom.

'Kromo' is niet de enige die snelheid heeft ingeleverd ten opzichte van vier jaar geleden. Zo scoorde Sebastiaan Verschuren op het koningsnummer van de 100 meter vrij woensdag een tijd van 48,28 - onvoldoende voor een finaleplaats. In Londen eindigde Verschuren nog vijfde met een tijd van 47,88, vlak achter brons.

Vormcrisis, of verval? Een beetje van beide lijkt de Nederlandse zwemploeg te plagen. Sharon van Rouwendaal voltooide de 400 meter vrij in 4.11,44, ruim drie à vier seconden boven de tijd die we van haar mogen verwachten. Ook Femke Heemskerk leek, tijdens de estafette, uit vorm: ze zwom anderhalve seconde boven haar potentieel.

Betere concurrentie

Er wordt, kortom, her en der langzamer gezwommen dan in Londen. Maar daarmee is niet alles gezegd: de buitenlandse concurrentie is sterker geworden. Zo klokte de Australische Cate Campbell vannacht 52,71 op de 100 meter, ruim onder het record van 'Kromo'. Ook de Canadese nummer twee Penelope Oleksiak dook diep onder diens 53,00; ze had een honderdste seconde meer nodig dan Campbell.

Soms maakt de concurrentie gewoonweg grotere stappen. Neem Sebastiaan Verschuren. De 200 meter vrije slag in Londen zwom hij in 1.46,95; maandag strandde hij in de halve finale met een tijd van 1.46,34. Beide tijden leverden hem een (teleurstellende) elfde plek op. Oftewel: ondanks de betere tijd blijft het resultaat gelijk.

Dat zagen we ook bij de 4x100 meter estafette bij de vrouwen. In Londen was 3.33,79 goed genoeg voor een zilveren medaille, in Rio betekent 3.33,81 de vierde plaats, net naast het podium.

Kromowidjojo plaatste zich voor de finale van de 100 meter vrij met de zevende tijd. Beeld reuters
Kromowidjojo plaatste zich voor de finale van de 100 meter vrij met de zevende tijd.Beeld reuters

Tegenvallende prestaties, en dus wordt er druk gezocht naar een verklaring. De late aankomst van de zwemploeg in Rio is geopperd. Ook het gemis van zwemster Marleen Veldhuis kan niet onvermeld blijven. In Londen was zij goed voor brons op de 50 meter vrij en zilver met de estafetteploeg. Ook niet te vergeten: de mindere vorm van Inge Dekker, nadat ze onlangs herstelde van baarmoederhalskanker.

En natuurlijk het vertrek van succescoach Jacco Verhaeren. Twintig jaar leidde hij de Nederlandse ploeg, met toppers als Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. Tot hij in 2013 de overstap maakte naar Australië. Ook in Londen was Verhaeren van de partij. Tel daarbij het gerommel in de bestuurskamers op (technisch directeur Joop Alberda stapte vlak voor de Spelen op) en ook de gehavende leiding lijkt een deel van de teleurstelling te verklaren.

Jacco Verhaeren vertrok in 2013 naar Australië. Beeld anp
Jacco Verhaeren vertrok in 2013 naar Australië.Beeld anp

Medaillekansen

Alle sores ten spijt heeft Nederland gewoon nog medaillekansen bij het zwemmen. Vooruit, Van Rouwendaal viel tegen op de 400 meter, maar vooraf had ze haar pijlen gericht op de 10 kilometer open water. Vorige maand won ze bijna de Europese titel op dat onderdeel, totdat ze een boei langs de verkeerde kant passeerde en kostbare tijd verloor.

Op hetzelfde onderdeel mogen we ook hopen op medaillewinst door Ferry 'Very Ferry Fast' Weertman. Vorig jaar won hij zilver op de WK. Tot slot staat meervoudig medaillewinnaar Kromowidjojo donderdagnacht gewoon in de finale van de 100 meter en zien we haar vrijdag ook nog terug op de 50 meter vrij.

Rio wordt allicht geen Londen, maar Nederland hoeft de zwemmedailles nog niet uit het hoofd te zetten.

Ferry Weertman, kanshebber op de 10 kilometer open water. Beeld .
Ferry Weertman, kanshebber op de 10 kilometer open water.Beeld .
Meer over