Rijwielhandel floreert door Riis-effect

Het is nauwelijks een vraag of rijwielhandelaar Jakob Jeppesen zijn omzet ziet stijgen nu landgenoot Bjarne Riis zo hoog is geëindigd in de Tour de France....

Fietsen was al lang populair, De vijftigduizende Vejlenaren kunnen terecht in zes winkels voor tweewielers, valhelmen, accessoires, sportkleding en dergelijke, terwijl die zes elkaar naar eigen zeggen niet in de weg zitten. Maar deze ronde van Frankrijk is wel buitengewoon gunstig voor de handel.

Jeppesen, bereidwillig (terwijl zijn vader kennelijk verstoord door deze loslippigheid demonstratief de kassa laat ratelen): 'We wonen hier wat dat betreft in een buitengewoon aantrekkelijke omgeving. We hebben veel vlakke wegen, maar ook bergachtige, zeker in de richting van de kust. Dat stimuleert vooral de verkoop van racefietsen, soms met wel 21 versnellingen, maar ook van mountainbikes en citybikes. We zien dat steeds meer mensen zo'n ding kopen. Niet alleen voor in het weekeinde, maar ook om ermee naar hun werk te gaan.'

Intussen is Riis de held van de streek, en heeft hij in korte tijd de ook niet weinig populaire Skibby in de schaduw gezet. Er is sprake van een regelrecht Riis-effect. Een bewijs daarvan hangt in de etalage van Jeppesen: een gele trui. Herinnering aan de dag dat Riis de koppositie in het Tour-klassement overnam van ploeggenoot Gotti. Tientallen zijn er al van verkocht, en dat terwijl die trui nota bene de naam van de ploeg van winnaar Indurain draagt. Banesto dus. Maar dat zal Jeppesen een zorg zijn. De trui loopt prima.

Voor degenen die getwijfeld hebben over de aanschaf daarvan, of die hun rotsvaste vertrouwen in hun landgenoot hebben behouden, is er goed nieuws. Vanaf vanmorgen heeft Jeppesen het echte Riis-tricot in de aanbieding. Niet in het geel weliswaar, maar wel met de naam van sponsor Gewiss en met de Deense vlag erop. Echter kan niet. Voorlopig zijn er honderd beschikbaar.

Riis, die van plan is in de volgende Tour (die start in het Nederlandse Den Bosch) alles op alles te zetten om in het geel te eindigen, zal er naar de rijwielhandelaar verwacht hartstochtelijk in worden toegejuicht door de wielerfans die vanaf 2 augustus langs de weg de profronde van Denemarken volgen.

Natuurlijk hoopt Jeppesen dat landgenoot Riis het volgend jaar nog beter doet in de Tour. Voorlopig is hij nu al dik tevreden met de spin-off van diens verrichtingen in Frankrijk. De wielerclubs floreren, er worden volop wedstrijden georganiseerd in stad en omgeving, en de winkelbel krijgt weinig rust.

Aanzienlijk minder mededeelzaam is concurrent/collega C. Buhl Jensen, die zijn nering drijft op een steenworp afstand. 'De handel is normaal. We merken niets van een Riis-effect', houdt hij strak vol, terwijl zijn gezicht overduidelijk andere taal spreekt. Kennelijk wil hij de verslaggever niet te woord staan. Hij lijkt beducht voor pottekijkers. Worden wij aangezien voor vermomde belastinginspecteurs?

Vermoedelijk is de verklaring veel simpeler en ligt hij bij de mededeelzame Jeppesen. 'Is er in Nederland inderdaad belangstelling voor de Deense fietsenhandel?', had hij bij het afscheid gevraagd.

Hoezo?

'Nou, het gerucht gaat dat de Nederlanders de branche hier willen komen overnemen.'

BvK

Meer over