Rijksmuseum zet werken online

Een dekbed met de Nachtwacht erop? Het Rijksmuseum moedigt het aan met zijn nieuwe website.

KARIN AALBERTS

Meer dan 125 duizend schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum zijn sinds dinsdagavond te zien op de website Rijksstudio. De afbeeldingen kunnen gratis en in hoge kwaliteit gedownload en afgedrukt worden. Het museum moedigt kunstliefhebbers aan de beelden creatief te gebruiken: Johannes Vermeers melkmeisje op een mok, een oud-Hollandse zeeslag op een telefoonhoes of de Nachtwacht op een dekbed.

Het museum hoopt hiermee de zichtbaarheid van de werken te verhogen. Prins Constantijn sprak bij de lancering van de website over 'een nieuwe publieksfunctie van het museum' waarin het Rijksmuseum een voorbeeld is voor anderen.

Ter inspiratie ontwierpen designbureau Droog en ontwerper Alexander Slobbe alvast een tatoeage en sjaal. Volgens Taco Dibbits, directeur Collecties van het Rijksmuseum, maakt de toepasbaarheid de kunst herkenbaar. 'Als je een bloemenschilderij van Marel op een Volkswagenbusje afgebeeld ziet staan, vergeet je dat beeld nooit meer.'

Dibbits is niet bang dat mensen een bezoek aan het museum verruilen voor kunst op hun computerscherm. 'Piramides zijn ook overal op het internet te zien, maar toch halen die afbeeldingen het niet bij de beleving van het echte werk.'

Ook andere Nederlandse musea zetten gisteren delen van hun collecties online. Museum Boijmans Van Beuningen doet dat in opdracht van de Europese Commissie met Digitising Contemporary Art (DCA), waaraan nog twintig andere Europese musea meewerken.

Het Centraal Museum in Utrecht zette dinsdag honderd topstukken online in samenwerking met Google Art Project. Op deze website, februari vorig jaar gelanceerd, maakt Google virtuele tours door musea wereldwijd mogelijk. Er zijn nu 36 duizend werken gedigitaliseerd. Ook kunstwerken uit de collectie van Teylers Museum in Haarlem en het archief van Audax Textielmuseum in Tilburg staan sinds gisteren online.

undefined

Meer over