Rijks: 7 miljoen voor lakkist

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft voor 7,3 miljoen euro een Japanse lakkist gekocht die in de 17de eeuw door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) naar Nederland is gebracht. Met de financiële steun van de Jaffé-Pierson Stichting, de BankGiro Loterij en de Vereniging Rembrandt werd het object met een lengte van bijna anderhalve meter zondag aangekocht op een Franse veiling.

Jan van Campen, conservator Aziatische Kunst van het Rijksmuseum, noemt de kwaliteit van het lakwerk 'verbluffend. De kist wordt gerekend tot de top van de Aziatische meubelkunst.'

De bewerking van de koffer zijn gemaakt met de makie-techniek, waarbij voorstellingen worden gemaakt door goudpoeder uit te strooien in natte lak. In 1641 verbood de Japanse overheid de export van het meest exclusieve lakwerk. De VOC had toen al twaalf van de topobjecten naar Nederland verscheept. De kist van het Rijksmuseum is daarvan de grootste. De andere zijn in handen van musea als het Victoria & Albert in Londen.

De Jaffé-Pierson Stichting droeg 2,6 miljoen euro bij aan de aankoop. Waarnemend voorzitter Gerhard Greidanus van de stichting: 'Wij vonden dit een unieke kans om een echt belangrijke bijdrage te leveren aan de nationale kunstverzameling.' De stichting wordt nu opgeheven; aan de aankoop is het hele vermogen besteed.

De kist werd in 1658 in Amsterdam gekocht door kardinaal Mazarin, de eerste minister van Frankrijk en kunstverzamelaar. Lange tijd werd gedacht dat het stuk, dat inmiddels in andere handen was overgegaan, verloren was gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onlangs dook het weer op in Frankrijk.

undefined

Meer over